Marathonschaatsen

Marathon schaatsen

Thom van Beek 4e in Den Haag

Een vol programma voor de mannen met de lange adem afgelopen zaterdag op de Haagse Uithof. Eerst werd zaterdag de massastart verreden. Dit is een onderdeel in het langebaan schaatsen van de Internationale Schaatsunie (ISU). De wedstrijden worden verreden op de wereldbeker schaatsen. In feite is het een verkorte marathonwedstrijd. De KNSB heeft voor dit seizoen een competitie opgezet, gelijktijdig met de marathonwedstrijden. Er gaat een groep schaatsers van start voor 16 of 25 ronden wedstrijd. In de wedstrijd zijn er premie-sprints waarbij punten te verdienen zijn voor het klassement. Er gaan dames en heren van start in twee groepen A en B. Er waren dus zaterdag 4 starts voor de massastart. Bij de dames A won Irene Schouten voor Heather Richardson (VS) en Foske Tames van der Wal. Bij de B groep won Floortje Mackay voor Sharon Hendriks en Kimberky Muusse. Bij de heren A won Arjan Stroetinga, 2e werd Ingmar Berga en 3e Ervert Hoolwerf. Bij de B groep won Thom van Beek, voor Jos de Vos en Willem Hoolwerf. Daarna startten de dames voor 70 ronden wedstrijd. Ook hier was Irene Schouten de snelste van de massa sprint voor Mariska Huisman en Iris van der Stelt. Bij de Topdivisie heren over 125 ronden bleven slechts negen rijders over voor de eind overwinning. Klasbak Bob de Vries werd winnaar voor Niels Mesu en Douwe Bierma. We wisten al dat Thom van Beek zich goed kan handhaven bij de grote mannen. Zaterdag werd hij vierde. De fotofinish moest uitmaken of hij 3e of 4e was. Helaas geen podium plaats voor het harde werken, want dat heeft hij zaterdag gedaan. Proficiat! Bij de eerste divisie pakten vier rijders al vroeg in de wedstrijd, over 100 ronden, een ronde. Winnaar werd Kevin Stiphordt, voor Jan Korenberg en Remco Schouten. Helaas kon Schouten geen overwinning boeken voor de ploeg van Joost Juffermans. Zoey van den Bosch kan zich thans goedhandhaven in de wedstrijd. In de hectiek van de massasprint eindigde ze als 36e. Christiaan Hoekstra werd 19e. Hij had niet de goede benen van vorige week toen hij de wedstrijd won.

Volgende wedstrijd a.s. zaterdag in Haarlem. Start om 18.00 uur voor de 1e divisie, dames om 19.30 uur en Topdivisie 20.30 uur.

Aad de Haas