Toerclub Stompwijk (week 30)

Toerclub Stompwijk

Na de heftige zomerstorm van zaterdag was het weer zondag redelijk gekalmeerd en konden we weer veel fietsers verwelkomen aan het Klaverblad. Zo’n 57 leden vertrokken daar voor de rit naar Harmelen of Noordwijk.

De A1 was slechts met 6 man. De vakantie is voor velen nu duidelijk begonnen. Bij het Noord Aa zagen we al vele geknakte bomen en takken en ook verderop volgden er nog meer. We proberen de takjes en bladeren op het fietspad zo veel mogelijk te ontwijken door elkaar te waarschuwen, maar soms is het zo veel dat je er maar dwars doorheen gaat. Een dikkere tak zagen we over het hoofd en dat was even schrikken, maar liep gelukkig ook goed af. Vanaf Gouda reden we een soort rivierentocht. Eerst langs de Hollandse IJssel. Vanaf Oudewater langs de Lange Linschoten en op de terugweg langs de Oude Rijn tot aan Bodegraven. Allemaal mooie rustige wegen die door het landschap slingeren. Prachtig. Op het terras in Harmelen schoof Max weer bij ons aan na een paar jaar afwezigheid. Gelukkig is hij eindelijk verlost van zijn blessures. Ook de B en A3 (14) kwamen aanwaaien, maar de A2 had door 2 lekke banden zoveel oponthoud dat wij ze niet meer gezien hebben. De geopende brug bij Bodegraven konden we nog gemakkelijk omzeilen door de volgende brug te nemen. Bij de hefbrug in Boskoop is dat wat lastiger en stonden we even te wachten. Tot onze verrassing kwam daarna Richard vanaf de andere kant van de brug ons tegemoet, met zijn zoon op weg voor een eigen fietstocht. De aanwakkerende zuidwestenwind maakte de terugweg tot aan Benthuizen nog knap pittig, maar na ruim 95km waren we toch weer terug in Stompwijk.

Arno van Rijn

De B vertrok met z’n 8-en (6 mannen/2 vrouwen) voor de tocht naar Harmelen. Omdat ik te laat wakker was geworden, zou ik fietsend de start niet gehaald hebben. Met de fiets achterin de auto was ik gelukkig nog op tijd. Echter stond ik wel “koud” aan de start. Voortaan graag de eerste km’s vanuit het vertrek in een rustiger tempo. De groene route ging binnendoor. Nabij Woerden sloot zich een A1-rijder bij ons aan. Hij was te laat bij de start en had tot Woerden in z’n eentje gereden. Voor het laatste stukje naar Harmelen had hij een gids nodig. Met 50 km op de teller arriveerden we bij de koffiestop, het restaurant “Het wapen van Harmelen”. Er was nog ruimte op het terras. De al gearriveerde A1 sloot hun verloren zoon in de armen. De brandstof (koffie met prima appelgebak) was, gezien de geleden inspanningen, hard nodig. De route terug naar Stompwijk was beter behapbaar. Nabij het dorp Waarder, haakte Wim Overdevest af. Hij ging daar naar familie en van daar met de auto terug. Met 100 km op de teller waren we terug in Stompwijk. Samenvattend: een mooie maar zware tocht. Mijn auto had ook dringend brandstof nodig, dus heb ik bij het voordeelstation van Arie Hooymans benzine getankt!

Hans Heemskerk

“Bladeren/takken-tocht” van de C- groepen

Wat een bende overal. Zo erg hebben we het nog niet meegemaakt! De ergste zomerstorm sinds ruim een eeuw waaide zaterdag over ons land, wat zelfs tot code rood leidde. Onze route voerde zondag naar Noordwijk en we ervoeren de stille getuigen daarvan. Overal lagen de fietspaden bezaaid met bladeren en takken, zodat je soms best wel moest uitkijken. We reden met ons groepje van 10 en bij ons aansluitend Fried met 4, inclusief Aad de Haas. Hij is in zoverre hersteld dat hij lekker rustig met ons mee fietste. Via Zoeterwoude naar de Korte Vliet, waar we de eerste boom moesten omzeilen die op het fietspad lag. Vele afgevallen bomen zouden nog volgen al dan niet al kort gezaagd. Wij troffen het enorm met het weer, een lekker zonnetje en meewind. Bij Katwijk over de boulevard en dan nog een paar km. door de duinen. Dachten we. Nu komen we geen takken en bladeren tegen, maar moesten we uitkijken met het zand wat over de weg gewaaid was, je kon soms maar net in het zadel blijven! Bij de koffietent, café Rosser, zaten al wielrenners op het kleine terras, maar we konden er gelukkig nog bij. Door de drukte moesten we even wachten op de koffie maar er is genoeg te zien en bij te praten. De terugweg ging via Voorhout, Rijnsburg en de Leidseweg naar de Vlietlanden. Om 12 uur was ik weer thuis met 50 km. erbij op de teller en lekker gefietst.

Annie van Rijn

Aanstaande zondag gaan de A (85km) en B (80km) naar het strand van Hoek van Holland. De C gaat naar de sluisjes van Nieuwveen voor een flinke rit van 65km. Vertrek is weer om 8.30u vanaf het Klaverblad.

Voor wie binnenkort eens de benen wil testen in Limburg staat op zaterdag 15 augustus de Mergellandroute (140km) op het programma. Binnenkort meer hierover