Cursus zeer korte verhalen schrijven

Cursus Zeer korte verhalen schrijven

Het korte verhaal wint snel aan populariteit. De Bibliotheek aan de Vliet organiseert daarom vanaf 10 september in de bibliotheek in Voorburg de cursus ‘Zeer korte verhalen schrijven’. In vier avonden brengt Dé Hogeweg u de fijne kneepjes bij.

Schrijftechniek

Een (zeer) kort verhaal vraagt om een speciale schrijftechniek. Kun je in een boek de tijd nemen om de lezer rustig bij de hand te nemen en het verhaal in te trekken. Bij een kort verhaal moet ‘het’ meteen raak zijn.
In een kort verhaal doet iedere zin ertoe. De eerste zin moet meteen spanning oproepen, zodat de lezer denkt: ‘Wat is dáár aan de hand?’ Je werkt met korte en iets langere spanningsbogen.

Stapsgewijs

Stapsgewijs leert u in de cursus wat het korte verhaal nog meer nodig heeft: een pakkende beginzin, levensechte personages en een meeslepende, verrassende opbouw. Alles staat in dienst van de lezer die weten wil hoe het afloopt. Na elke bijeenkomst is er een huiswerkopdracht. Die wordt in de
In de cursus is er speciale aandacht voor de schrijver A.L. Snijders, de huidige meester van het zeer korte verhaal. We kijken bij hem de kunst van het schrijven van zeer korte verhalen af. We doen dat aan de hand van een aantal voorbeeldverhalen.

In november verschijnt in het kader van Nederland Leest een bundel van de beste (zeer) korte verhalen aller tijden. De bundel is samengesteld door Snijders. Leden van de bibliotheek kunnen het boek in november gratis afhalen.
Dé Hogeweg is docente creatief schrijven en redacteur. Zij gaf succesvolle cursussen bij onder andere het voormalige Koorenhuis in Den Haag en bij verschillende bibliotheken.

Dé schrijft ook columns, korte verhalen en artikelen voor internetsites en bladen. Zij schrijft over alles wat op haar pad komt. In de zomer gaat het vaak over de Tour de France, in de winter over schaatsen.

In het jaar 2000 verscheen haar korte-verhalenbundel ‘Strandstoelendans’.

De cursus wordt gegeven in de bibliotheek in Voorburg op donderdag 10 en 24 september en 1 en 8 oktober van 20.00 – 22.00 uur.

Aanmelden via www.bibliotheekaandevliet.nl of aan de balie in de bibliotheek.