Toerclub

Afgelopen zondag stond de laatste rit van het seizoen op de toerkalender. Bij alle groepen stond Klein Giethoorn vermeld, maar zaterdag bleek dat deze het hele weekend gesloten was. Zo hadden alle groepen plots vrij spel in het bepalen van hun bestemming. De A1 (12) koos voor de Boshut bij Vogelenzang, de A2 (11) ging naar Oudewater en de A3 (12) naar Noorden. De B en C zouden naar Reeuwijk gaan. Ook nu stonden er weer zo`n 60 fietsers klaar. De vaste captain van de A1, Arno, had voor afgelopen zondag andere fietsplannen dan met de Toerclub meegaan. Hij had zich ingeschreven voor een monstertijdrit van 122 km in Almere. Drie vierkante rondjes van ruim 40 km elk. Het is toch wel vermeldenswaardig dat hij deze 122 km in iets meer dan 3 uur en 10 minuten, met een gemiddelde snelheid van 38.6 km/h, heeft afgelegd. Namens de gehele A1, gefeliciteerd met deze puike prestatie Arno!! 

De laatste toerclubrit van het seizoen zou eigenlijk naar Klein Giethoorn, nabij Hazerswoude, gaan. Op het laatste moment kreeg Ronald, de trouwe gelegenheidscaptain van de A1, echter door dat deze koffietent gesloten was. Hij stelde voor om naar Vogelenzang te gaan. In het verleden heette de laatste rit op de kalender trouwens de “gekke paadjes-tocht”.  Met die naam in het achterhoofd bedachten de voorste twee rijders spontaan om de hele A1-groep eens over het parcours van wielervereniging Swift te Leiden. Na een rondje over de Bult, vervolgden we onze weg via Leiderdorp, Rijpwetering en Nieuwe Wetering naar de Ringvaart. Langs de Ringvaart ging het vlotjes, zelfs tegen de wind in, tot de afslag Hillegom. Zo kwamen we bij Vogelenzang aan. De laatste 800 meter naar het “kabouterhuisje” in het bos is reeds een paar jaar geasfalteerd en de betere bereikbaarheid zorgt ervoor dat het steeds vaker druk is bij deze koffietent. We konden dus slechts buiten plaatsnemen. In de schaduw bleek het buiten nog best fris. Gelukkig konden we voor het tweede kopje koffie wel binnen zitten zodat we ons nog even lekker konden warmen. Tijdens de koffie passeerden de kanshebbers voor het WK-wielrennen bij de profs de revue. We hadden een poule gemaakt die, zo bleek later, door Ronald gewonnen werd; hij was de enige die Peter Sagan als winnaar voorspeld had. Via de duinen reden we terug naar Stompwijk, waar we na ruim 100 km weer terug waren.

Patrick Delanghe 

De B vertrok met z’n 9-en (8 mannen/1 vrouw), in de laatste rit van het seizoen, naar Reeuwijk-Brug. Ook deze zondag was het prima fietsweer, zonnig en weinig wind. Siem van de A3 was onze gast. Aad de Haas is inmiddels ingeburgerd bij ons. Lydia is al een paar weken afwezig. De zon moest in het begin nog wel ’n stukje klimmen, want gedurende zijn lage stand was het af en toe priemen met de ogen. Uiteraard stond ook het schitterende rondje Reeuwijkse Plassen op het routemenu. Aangekomen bij de koffiestop, ‘t Wapen van Reeuwijk, stond de teller op 38 km. De koffie met appelgebak smaakte prima! Het was, samen met renners van andere toerclubs, druk op het gezellige buitenterras. De terugweg naar Stompwijk ging via de standaard mooie route. Tegen twaalven waren we terug in Stompwijk waar de teller op 68 km stond. Jaap en de andere koprijd(st)ers bedankt voor de vele mooie routes en het stoempen tegen de wind in gedurende het seizoen! Iedereen bedankt voor de gezelligheid.

Voor de start onderschreven de deelnemers en –deelneemsters een beterschapkaart voor Ria Berg (van de C1). Ria is door een val geblesseerd geraakt. Wat een pech. Na afloop van de tocht zijn Jaap, Nico, Wim en ondergetekende naar de boerderij gereden. Ria was helaas niet thuis. We hebben hem in de hal op de melkbus gelegd. Jan, haar man, zou hem aan haar geven. Jan gaf ons ook een rondleiding in de stal waarnaast een melkcomputer opgesteld staat. Wat een staaltje High Tech! We zagen ook de volautomatische werking in de praktijk toen een koe er heen liep, “aangesloten” en gemolken werd! Als klap op de vuurpijl schoof er ook een robot over de vloer rond de koeien om deze schoon te houden. Ja, dat missen wij in de stad allemaal! Om 12.45 uur weer thuis in Leiden met 90 km op de teller.

Hans Heemskerk

 

De C groepen.

Klein Giethoorn was gesloten, dus na overleg besloten we om met de C-groepen naar Reeuwijk te fietsen. Maar een paar van onze groep kwam dat niet zo goed uit vanwege de afstand, dus veranderde het weer in Waddinxveen. Wij zijn heel flexibel! Al fietsend, wij waren met zijn 11en inclusief Corry van der Eijk die wel eens met ons mee wilde fietsen, even de route bijgesteld en reden we via de Zoetermeerse Plas naar het Bentwoudpad. Het ging lekker, weinig wind en de zon was aanwezig, maar het was nog wel koud hoor, zo`n 10°C en de eerste lange broeken werden al gesignaleerd. Bij Waddinxveen wist Peter nog een ommetje wat ook over de Coenecoopbrug ging, anders waren we wel erg vroeg bij de Unie. We kwamen weer uit bij het pontje wat tijdelijk bij de hefbrug ligt en konden gelijk opstappen. Bij Restaurant/hotel De Unie aangekomen zat Fried er al met zijn 7en op het terras aan de koffie. Onze bestelling kwam ook snel en wat een verrassing daarna, zodra de ober uit het zicht was, toverde Loes een fles Amaretto likeur, slagroom en glaasjes te voorschijn! We kregen de smaak te pakken de laatste weken, dus was dit een goede afsluiting bedacht ze. Inderdaad een heerlijke verrassing en wat hebben wij gelachen! (Loes nog bedankt, namens ons allen) Terug ging het langs de Rijn naar Boskoop en ook daar weer langs het water verder. Daar besloot ik het mooie, smalle Bedelaarspaadje mee te nemen, voor sommigen de eerste keer, altijd weer spannend zoiets. Daarna nog een paar “gekke” paadjes wat ons weer aan vroegere tijden liet denken, toen we dat de laatste rit altijd deden. Het laatste “gekke” paadje, het Gelderswoudse Kerkepad, namen we toch maar niet, want daar kwamen de lopers van de Groene Hardloop vandaan, dat zou te lastig worden. Bij de Slootweg namen de Zoetermeerders afscheid en reden wij en Ria naar Zoeterwoude en de rest naar Stompwijk. Daar was het inmiddels 12.15u en met weer 55 km. erbij bedachten we dat we het seizoen met een mooie rit afgesloten hebben! Nu kunnen we weer gaan afkicken (ook van de likeurtjes) en volgend jaar aan een nieuw seizoen beginnen. Maar we zien elkaar vast nog bij de afsluitings-BBQ. Aanmelden kan nog deze week!

Annie van Rijn

Annie, namens je hele clubje, bedankt voor het fijne seizoen!!!! Bedankt, dat jij ons hebt willen “captainen”. 

Ook al eindigt de kalender na september, we blijven natuurlijk nog wel iedere zondag een tocht rijden. Vanaf oktober is het vertrek dan om 9.00u en wordt de bestemming bij de start bepaald. Hopelijk blijft het nog lang goed fietsweer en kunnen we met een flinke groep de winter door. Je bent van harte welkom!  

Aan het eind van het seizoen, starten ook weer de voorbereidingen voor de najaarseditie van ons clubblad “Op de Pedalen”. De afgelopen seizoenen stonden er mooie verslagen in van verreden wielertochten. Vele groepen hadden ook dit seizoen weer spectaculaire fietsbelevenissen. Typ ze uit en e-mail ze al of niet met foto’s naar de redactie: clubblad@toerclubstompwijk.nl

Alvast bedankt