Marathonschaatsen

MARATHON SCHAATSEN

CHRISTIAAN  HOEKSTRA WINT IN ROTTERDAM

Drukke tijden voor de mannen met de lange adem. Drie wedstrijden in vijf dagen is best pittig. Afgelopen woensdag op het super ijs van de splinternieuwe Elfstedenhal in Leeuwarden gaf Henk Angenent als laatste winnaar van de echte Elfstedentocht het startschot. Voor B rijders was het een wat warrige wedstrijd na 10 dagen rust. Op het uitstekende ijs wist niemand weg te komen en dus een massa sprint. Winnaar werd Kevin Hoekstra voor Anton Ketellapper en Erben Wennemars.

Bij de dames won Irene Schouten met overmacht de massasprint voor Janneke Ensing en Iris van der Stelt. Bij de Topdivisie nam 7 man een ronde voor. Bob de Vries won voor Thom van Beek en Simon Schouten. Zaterdag op het zware ijs in Den Haag wisten bij de B groep 4 rijders een ronde voor te nemen. Derk Abel Beckeringh won voor Rik Qualm (Groenehart) en Simon Borse, Christiaan Hoekstra werd 5e door de pelotons sprint te winnen. Bij de dames wisten 16 rijdsters een ronde voor te nemen. Winnaar werd Janneke Ensing voor Ineke Dedden en Iris van der Stelt. Bij de topdivisie won wederom Bob de Vries die als enige twee ronden voor had. 7 man had een ronde voor waaronder Thom van Beek.  Simon Schouten werd 2e en Thom 3e..Zondag was het kampioenschap van Kralingen in de tunnelbaan in Rotterdam. Als de schaatsers in deze tunnel voorbij denderen lijkt het net of ze over een houten vlonder rijden, gedeng, gedeng hoor je dan. Er is in deze slang ook veel vocht en daardoor zwaar ijs. Bij de Beloften was Christiaan Hoekstra heel scherp en wist met de juiste ontsnapping van 10 man mee te springen. Het was geen cadeautje, de laatste 10 ronden ging de een na de ander demarreren hetgeen heel veel kracht kost om deze aanvallen te neutraliseren. In de laatste ronde net voor de laatste bocht kwam Christiaan op kop en wist met machtige slagen Anton Ketellapper voor te blijven, 3e werd Simon Dorsen. Bij de dames won wederom Janneke Ensing voor Jade van der Molen en Emma Engberts.

Bij de Topdivisie wist niemand weg te komen. In de massa sprint was Garry Hekman de snelste voor Evert Hoolwerf en Ingmar Berga. De stand van het klassement is na negen wedstrijden bij de Beloften op de 1e plaats Christiaan Hoekstra met 65 punten voor op nr. 2. Bij de dames Janneke Ensing met 43 punten voor op nr. 2 en bij de Topdivisie Ingmar Berga met 27 punten voorop nummer 2. Thom van Beek staat nu 4e in het klassement.

Aanstaande zaterdag in Breda Start om 18.00 Beloften, 19.30 uur dames en 20.30 uur Topdivisie. Vervolgens aanstaande zondag in Enschede start om 18.00 uur beloften, dames 19.30 uur en Topdivisie om 20.30.

En dan is de eerste wedstrijd op 3 januari 2016 op de Amsterdamse Jaap Eden baan het Nederlands Kampioenschap marathon schaatsen. Start om 12.00 uur Master, Beloften om 13.00 uur, dames om 14.30 en topdivisie over 150 ronden 16.00 uur.

Aad de Haas