Toerclub Stompwijk weer van start

De klok een uurtje vooruit, nog een beetje kil buiten maar met een opkomend zonnetje stond er een behoorlijk aantal toerfietsers (±70) klaar voor de openingsrit. Een mooie gelegenheid om met een enorm startschot het nieuwe seizoen in te luiden! Althans, het was de bedoeling door het aantal decibellen van het startschot Stompwijk op zijn grondvesten te laten schudden. Echter was de knal van dergelijk bescheiden volume dat de in de wei slapende schapen er niet wakker van zijn geworden.. Toch zag ik nagenoeg iedereen met een glimlach vertrekken, dus succes was geboekt!

En dan de rit: 70 km naar Meerenbos. Altijd een uitdaging voor de captains om daar iets leuks van te maken. Ik moet zeggen, dat is Nico en Tinus bijzonder aardig gelukt! Voor 15 deelnemers van de A3 is een fantastisch mooie openingsrit gekneed. Via veel nieuwe fietspaden in het Bentwoud, vervolgens over veel nieuw en breed asfalt gekoerst naar Gouda en door naar Nieuwerkerk aan den IJssel. Langs de Zevenhuizerplas richting Rottemeren en verder naar Meerenbos. Bij de koffiestop aldaar hadden we ca. 50 mooie kilometers achter ons liggen. Complimenten voor de captains! Vanaf deze locatie retour richting Stompwijk met nog een klein extra lusje naar Leidschendam. Ruim 70 kilometer meegenomen voor de eerste rit onder de beste omstandigheden. Wie er niet bij was heeft iets gemist…..Hans Nieuwland.

Na een kort woordje door de voorzitter en een bescheiden knal vertrokken de verschillende groepen achter hun captain aan voor de rit naar de Rottemeren. De A1 vertrok netjes als eerste, ook met een groep van 15. Voor sommigen een van de eerste ritten van het jaar, anderen hebben al flink wat kilometers in de benen. Dat verschil is natuurlijk soms te merken, dus proberen we daar rekening mee te houden door de sterkeren in de wind en op kop te laten rijden en het tempo wat te drukken. Pim was ook mee als nieuw lid, nadat hij pas al een keer kennis had gemaakt met onze groep. We reden via de Vogelplas en het Delftse Hout en genoten van het mooie voorjaarsweer. In Oude Leede vergiste ik me even in een doodlopend weggetje, maar verder liep de route eigenlijk gesmeerd. Vanaf Rotterdam reden we langs de Rotte terug naar Bleiswijk. Bij de koffietent kwamen de groepen verspreid binnen, zodat het voor de bediening lekker overzichtelijk bleef. Dat kwam de snelheid ten goede, al maakten ze het met hun ruime keuze aan koffiesoorten toch weer wat ingewikkeld. Toen ook de laatste groep binnen kwam was het voor ons al weer tijd om te gaan en reden we nog een ommetje om de roeibaan en via Waddinxveen terug. Na zo’n 80km arriveerden we weer in Stompwijk.

Arno van Rijn

Ja, de klok vooruit, de fiets uit het vet en hup op de pedalen, een nieuw seizoen roept, ondersteunt door vogelgeluiden bij het opstaan. De natuur leeft op en wij komen uit onze winterstalling. Tijd om het stof uit lijf en leden en vooral hoofd te laten waaien. We hebben al te lang binnen gezeten. De zon schijnt en we hebben er allemaal zin in. 40 kilometers te gaan deze zonnige zondag, een makkie om een klein beetje wam te draaien.

Langzaam wordt de afstand opgevoerd met een gemiddelde snelheid van 20 kilometer per uur. Van 40 naar 50 naar 60 kilometer en dan pas kan je echt de omgeving verkennen. Nu zijn we allemaal geneigd om langs de platgetreden fietspaden te fietsen en met de Toerclub is het elke week weer een nieuwe verrassing. Zo ook vandaag, we gaan door de Meerpolder, door het Buytenpark, langs het Westerpark, naar het Balijbos. Wat een prachtig park is dit toch. Vogels zwermen, water glimt en de waterkant wordt nog omzoomd met rietstengels die zachtjes wuiven. Ik word er lyrisch van. Aad gaat voorop, want jarige Annie van Rijn treft de nodige voorbereidingen thuis. Aad heeft zijn huiswerk gedaan en leidt ons langs de groene buitenkanten van Zoetermeer. Over vernieuwde fietspaden, sommige verbeterd doordat er een voetpad naast is gelegd, richting Bleiswijk. Bij Meerenbos drinken we, iedere afdeling voor zich maar de Toerclub met zijn allen, het verdiende kopje koffie met of zonder appelpunt. We gaan langs Bleiswijk richting Moerkapelle en ook daar weer over de fietspaden door het groene landschap om langs de buitenkant van Zoetermeer, langs het Noord AA weer op huis aan te gaan. We zijn gestart met 10 personen, inclusief Jan v.d.Vegt die in oktober een nieuwe knie heeft aan laten meten. Jan heeft goed getraind, is zelfs op wintersport geweest, zoefde daar weer de witte hellingen af en stond nu eveneens fris en fruitig aan de start. We hebben hem en Elly, maar ook Peter en Marja in Zoetermeer gelost, Ria en Aad in Zoeterwoude. Van de tien kleine negertjes waren er nog 4 over (Alie, Trees en Wil en ik) die naar Stompwijk zijn gefietst door de Bovenmeer. Ik had 39 kilometer op de teller, tel je volgende week ook mee? Iedereen is welkom! Petra

Wij van de C2 verzamelden met acht fietsers bij de start voor de 1e rit van het nieuwe seizoen. Na de openingsspeech en de SUPER KNAL reden weer vele groepen naar Bleiswijk voor de koffiestop. Wij fietsten via het Noord-AA en het Bentwoud naar Moerkapelle. Even ’n stukje langs de A12 terug, om weer via mooie fietspaden om 10 uur bij Meerenbos aan te komen.  Ruimte en zitplaatsen voldoende en heerlijke koffie.  De serveerster wist nog te herinneren, dat wij als groep altijd het geld verzamelde op ’n schoteltje. Ik weet niet of dat bij alle groepen van de TC gebeurd, maar bij ons in elk geval wel. Al gauw kwamen de andere groepen binnen druppelen. Terug fietsten wij een stukje langs de Rottemeren en gingen via Moerkapelle richting Waddinxveen. Toen het lange fietspad (het ’s Gravenwildertpad) door de polder naar de Hoogeveenseweg en vervolgens fietsten wij door Benthuizen en het fietspad door de polder naar Gelderswoude. Eigenlijk ’n beetje zigzaggend om de flinke wind af te wisselen, met dan eens voor en dan eens tegen. We waren thuis rond de klok van 12 uur en met 42,5 km op de teller. Zo, de kop is eraf. Laat die lente en zomer maar komen. Groetjes, Lia de Jong-Zwetsloot

Aanstaande zondag 2 april staat voor de A en B de jaarlijkse tocht naar Lisse op de kalender. Nu deze zo vroeg in de maand gepland staat, geen tulpentocht maar narcissentocht. De C gaat naar Delftse Hout. We vertrekken weer om 9.00 uur vanaf het Klaverblad.