Toerclub Stompwijk

Deze Moederdag-tocht kan ook nu weer de boeken in als de waarschijnlijk koudste ooit! Was het vorige week al koud, nu met zo`n 6-7° was het zeker weer afzien. Bij de start was er toch wel genoeg animo. Er stonden 65 fietsliefhebbers klaar.

De A1 vertrok met een 11-tal mannen naar Snelrewaard. Sommigen hadden opgezocht waar dat eigenlijk ligt en kwamen tot de conclusie dat we midden in een weiland koffie gingen drinken. Dat klopt ook wel een beetje, want de bestemming was Theetuin de Kwakel. Via een lange oprit van een boerderij kom je bij de tuin waar het terras is ingericht. Toen we arriveerden bij de theetuin stond het bordje nog op gesloten, maar we zagen dat ze het terras al hadden uitgestald en op ons gerekend hadden. De kinderen werden door hun moeder geïnstrueerd over het opnemen van de bestellingen en zij zorgden ook voor de bediening. Ze moesten nog een beetje wennen, maar hadden er veel lol in. Ook het huisgemaakte gebak vond bij ons goede aftrek. Tegen de gewoonte in werd er naast appelpunten ook carrotcake en monchou gebak besteld. Onderweg was het nog best fris geweest en viel af een toe een paar spetters. Toch hadden we nog aardig om de buien heen gemanoeuvreerd. Op het terras zaten we wel beschut, maar was het jasje zeker nodig. Toen de zon even aanging slaakte iedereen een zucht van verlichting. Helaas duurde het maar kort. Op de terugweg was het weer nog steeds hetzelfde en viel in het Bentwoud nog een buitje. Op het laatste stukje naar Stompwijk warmde de zon ons weer wat op. Zo konden we na ruim 90km op huis aan voor de (Moederdag)lunch.
Arno van Rijn

Kronkelend naar Snelrewaard
Zondagochtend zag het weer er op het eerste gezicht goed uit! Na de natte start van de Elfdorpentocht vorige week komt het startmoment van de rit naar Snelrewaard al een stuk beter uit de verf. Toch waren de eerste meters naar de schuur om de fiets voor de dag te halen nog stevig aan de koude kant. Hoewel een enkele bikkel er anders over dacht ben ik zelf toch maar lang bepijpt en bemouwd naar de startplaats gegaan. Met nog een schurend nachtvorstje over de helft van het land heb ik geen spijt gehad van het lange tenue. Sterker nog: je verwacht dat het met het verstrijken van de klok nog iets opwarmt, maar dat viel lelijk tegen. De temperatuur zakte halverwege de rit nog een graad of vier naar beneden! Maar er kwam wel een goedmakertje, want de rit naar en van Snelrewaard is fantastisch mooi! Nico en Tinus leidden ons via Boskoop, Reeuwijkse plassen, naar Haastrecht; dan nog een extra lusje via Vlist, Polsbroekerdam en Oudewater naar Snelrewaard om daar neer te strijken in Theetuin “de Kwakel”, een prachtige landelijke locatie met bediening waarbij je niet omhoog hoeft te kijken als zij de bestelling opnemen (kinderen van een jaar of 10…). En na een bakkie is een toiletbezoek aldaar ook nog eens 1 groot feest!. Je kijkt je ogen uit naar al het gevogelte wat daar plaats heeft genomen. En het leuke hiervan is dat al dat gevogelte bij detecteren van bewegingen ook nog geluid gaat maken! Je voelt hem al aankomen: dat lokt natuurlijk bewegingen uit als je daar in dat hokje staat. En dat in combinatie met uitvoering van hetgeen je daar te doen hebt, kan volgens mij niet altijd helemaal vlekkeloos verlopen. Ik kan u verzekeren mijn actie is daar spatvrij en vlekkeloos uitgevoerd…Na de koffie werd de tocht voortgezet langs de Lange Linschoten, een prachtig kronkelweggetje richting Woerden.
Daarvandaan via Waarder, Driebruggen en de andere kant van de Reeuwijkse plassen weer richting Stompwijk. Een voor de tijd van het jaar een iets te koude rit, maar al het moois en het kronkelende parcours in het Groene Hart maakt dit meer dan goed! Was je er niet bij? Dan heb je zeker iets gemist! Nico en Tinus, hartelijk dank voor jullie routeplanning!
Hans

De C1 groep
Wij waren met een groep van 13 ook goed vertegenwoordigd. Al zolang ik me kan herinneren gaat de rit op Moederdag naar de koffietent Klein Giethoorn in het mooie Rietveld. Maar dat gaat helaas niet meer, ze zijn nu in het weekend gesloten en een B&B geworden. In overleg met de C2 dus besloten naar de wielerclub-kantine van Avanti in Alphen te gaan. Via het Cronesteinpark, waar we geheel onverwachts nog een klein buitje op ons kregen, naar Leiderdorp en hebben helemaal tot de Maxima brug de Oude Rijn gevolgd. Bij de kantine aangekomen was het wel heel erg rustig…ze stonden eigenlijk op het punt om naar huis te gaan. Vanwege Moederdag waren de activiteiten vervroegd… Maar als we even geduld hadden zouden ze gauw nog een pot koffie zetten. Konden wij intussen ons lekker opwarmen door dicht bij elkaar te zitten in de lounge hoek en ook met het zonnetje op het glas was het goed toeven daar. Voor de terugweg door het Rietveld en het ruilverkavelinggebied gereden. Met nog steeds veel wind, (voor mijn gevoel bijna alles tegen) en komen we om 11.30u weer in ons dorp aan. Met 45 km. was dit toch weer een mooie en gezellige fietsdag.
Annie van Rijn

De C2 startte met zeven fietsers op deze frisse Moederdag. Via de Ondermeer richting Benthuizen, waar we al snel het fietspad oppakten, die parallel aan de Hoogeveense weg en door het Bentwoud gaat tot aan Boskoop. Voor wat extra kilometers fietsten we eerst naar Waddinxveen, waar we in het centrum getrakteerd werden op een fikse bui. Gelukkig konden we even schuilen onder het afdak van een winkelgalerij en een woonflat. Tegenover ons hoorden wij het kerkkoor “door de muren heen” zingen. Gelukkig werd het gauw droog en fietsten we naar de Hefbrug toe om vandaar langs de Gouwe naar Boskoop terug te fietsen. Toen door het mooie kwekerijgebied en het buurtschap Het Rietveld, waar wij ons vertrouwde stekkie Klein Giethoorn links moesten laten liggen. Via de Compierekade kwamen we langs de N11 bij Wielervereniging Avanti aan. Met bijna 30 km kwamen wij net op tijd binnen, want de kantinemedewerker wilde al gaan sluiten. Wij konden nog één bakkie bestellen en daar waren wij heel blij mee. Avanti was deze ochtend al heel vroeg (06.00 uur!) gestart met een wielerwedstrijd. De terug route ging via het Spookverlaat, waar we veel verschillende vogeltjes hoorden fluiten. Via Hazerswoude-Dorp fietsten we naar het Westeinde, waar we langs de HSL weer in Benthuizen aankwamen. Toen nog een laatste extra lus via het Molenslootpad, die dwars door de polder gaat. Hier hadden wij de inmiddels fikse wind precies op de kop. Omdat we nogal zigzaggend fietsten hadden we ook steeds het windje in de rug. Om 11.40 uur waren wij thuis met 49 km op de teller, dus nog genoeg tijd over om de Moederdag verdere invulling te geven.
Groetjes, Lia de Jong-Zwetsloot

Aanstaande zondag 19 mei staat voor de A-groepen de rit naar Vinkeveen op de kalender. De B gaat naar Honselersdijk en de C naar Wateringen. We vertrekken weer om 8.30u vanaf de sporthal.

Bij de Elfdorpentocht zijn op de route langs Snowworld en ook iets verderop foto’s van de deelnemers gemaakt door fotografen van sportkiek.nl. Neem eens een kijkje of je er zelf ook op staat.