Verslag Adviesraadvergadering 17-10

Donderdag 17-10 werd de 2e openbare vergadering van de Adviesraad gehouden. Deze maal voor de 1e keer in het Dorpspunt en door circa 30 mensen bezocht, waaronder een 3-tal van de lokale politieke partijen. Een aantal lopende zaken stond op de agenda en tevens was ruimte gegeven aan Marian Verkerk, die een presentatie hield en voorlichting gaf over preventie tegen inbraak in woningen. De volgen de punten zijn behandeld:

Bereikbaar Stompwijk

De Rondweg:
huidige fase: Voorbelasting
De hele rondweg wordt net als de rest van Leidschendam/Voorburg geheel verlicht met dimbaar led licht. Er wordt gekeken of het in de nachtelijke uren gedimd kan worden. De werkzaamheden aan de weg zullen waarschijnlijk q2 starten en gaan over het bestaande tracé. Met de bruggen (=kunstwerken) zal eerder worden gestart. De planning is q4 2021 opleveren van de weg.

Stompwijkse weg:
Er komt bij de 3 Molens geen uitkijkpunt. Wel wordt er nu gesproken over een voetpad vanaf de Kostverloren tot aan de 3 Molens naar de Voorweg. Voorts maakt men zich zorgen over het onderhoud met de naderende winter en het aflopen van de onderhoudstermijn door BAM medio 2020. Op een aantal plaatsen “kantelen” de stenen bijna en langs de waterkant is het hier en daar een golfbaan vanwege het zakken van de weg tussen de “palen”.

Dr. v. Noortstraat:
De ergste plekken zijn hersteld, wel blijven melden aan meldpunt op de website van Leidschendam-Voorburg: https://www.lv.nl/melden of bel 14 070 indien er zich weer verzakkingen voordoen. Gemeente is er met het Hoogheemraadschap nog niet helemaal uit. De voorkeur blijft 2 richtingenverkeer. Waarschijnlijk worden in januari 2020 de plannen gedeeld met het dorp, waarbij er ook inspraak is vanuit ‘t dorp.

Status Dorpspunt (Kulturhus)
Jeugd moet nog over! Wel is de impasse doorbroken en gaan ze nu zo snel mogelijk aan de gang. Oude jeugdruimte tot 31 december beschikbaar.
Nieuwe lijst waarop nu nog circa 15 opleverpunten, waaraan een eigenaar is gekoppeld. Opening 11 oktober was een groot succes.
Nu is het zaak om de programmacommissie op te gaan starten en verder een goede invulling aan het gebouw te gaan geven.

Er komt vanaf november een pilot in het Dorpspunt, waarbij gebiedsregisseur met een wethouder “spreekuur” houdt.

Mogelijke Woonlocaties/Open brief naar gemeenteraad
Adviesraad betreurt het langlopende proces waar geen voortgang in zit helaas! In september is een open brief naar de wethouder Rouwendal en Bouw gestuurd vanuit de Adviesraad. Hieronder samenvattende de tekst:

Geachte wethouders,

 De Fa. v.d. Krogt is vorige week voortvarend aan het werk gegaan en legt er tijdelijk parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen aan. Het terrein zelf moet “bouwklaar” gemaakt worden. Het is niet de enige bouwlocatie in Stompwijk. Al geruime tijd zijn er meerdere bekend. De reden van deze brief is om U nog maar eens een reminder te sturen.

Alle onderzoeken naar woonwensen, inloopavonden, informatiebijeenkomsten wijzen maar naar één wens: “Wanneer kan er gebouwd worden?”

De huidige Adviesraad is nu 1,5 jaar aan het werk en al 1,5 jaar wordt er geen enkele vooruitgang geboekt, ondanks dat in alle communicatie en gesprekken steeds ‘het bouwen’ als topprioriteit wordt aangemerkt. En dat er haast is moge duidelijk zijn. Er moet snel gebouwd worden. De doorstroming moet op gang gebracht worden. Er moet voor ouderen en startende jongeren zo goedkoop mogelijk gebouwd worden. Geen gemakkelijke opgave, maar toch is dit absoluut noodzakelijk om een “leefbaar Stompwijk” te houden. Het is van vitaal belang dat de gemeente nu absolute prioriteit geeft aan ‘goedkope’ woningen in Stompwijk. Er zijn voldoende geschikte locaties aan te wijzen, dus waar wordt er nu op gewacht? Onderstaand ter herinnering de 4 nu bekende locaties, maar er zijn er vast een paar meer te vinden als de politieke wil en de prioriteit er maar is!

Terrein naast Dorpspunt: Sinds een tiental jaren bekend als potentiële bouwlocatie

 Terrein Dorpshuis: Sinds de 1e tekening van het Kulturhus al bekend dat dit een mogelijke bouwlocatie is

 Terrein nabij Westeinderweg: Al een tiental jaar is men hier bezig, maar vooruitgang wordt er nauwelijks geboekt

 Terrein voormalig Wit-gele kruisgebouw: Sinds de 1e tekening van het Kulturhus eveneens al bekend dat dit een mogelijke bouwlocatie is

 Er is dus haast, erg veel haast. Na 25 jaar moet er nu eindelijk eens wat gebeuren. Een hele generatie jongeren is vertrokken naar elders en dat ontwricht de natuurlijke samenstelling van het dorp. Absoluut het grootste en belangrijkste project in gemeente LV moet dus zijn: “Bouwen voor een leefbaar en vitaal Stompwijk.” We hebben nu lang genoeg aan het kortste eind getrokken. Stompwijk is aan de beurt. De subsidiekraan van het kabinet voor o.a. regio Den Haag gaat open, blijkt uit de Miljoenennota van het kabinet: 1 miljard extra voor “betaalbare huisvesting” en 1 miljard korting op belasting voor woningcorporaties. Wij zouden willen zeggen: “Zorg dat U er bij bent! “

De Adviesraad

Antwoord van wethouder Rouwendal 14 oktober ontvangen

Geachte Adviesraad,

In reactie op de open brief die we van jullie ontvingen kan ik namens het college het volgende antwoorden:

Het college deelt jullie zorgen over de voortgang van de verschillende woningbouwprojecten in Stompwijk. Binnen de organisatie wordt er dan ook gewerkt om deze zorgen weg te nemen door zo veel mogelijk voortgang te boeken op de verschillende locaties. Punt van belang is echter dat de gemeente niet zelf bouwt, dat doen de ontwikkelaars. Dat de voortgang minder voortvarend gaat dan wij hadden gehoopt is iets waar wij als gemeente tot op heden weinig aan kunnen doen. Het is aan de ontwikkelende partijen om de voortgang er in te houden. De wil is er wel bij de verschillende partijen, maar de voorbereiding van de bouwplannen vergt daar meer tijd dan dat wij hadden verwacht. Onderstaand in ieder geval een stand van zaken van de drie grotere woningbouwprojecten in Stompwijk .

Ik hoop dat dit enig inzicht geeft in de voortgang. De intentie van het college is nog steeds om ervoor te zorgen dat er weer gebouwd gaat worden in Stompwijk. Mochten er nog vragen zijn dan zijn we uiteraard bereid die te beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Jan-Willem Rouwendal, Wethouder gemeente Leidschendam-Voorburg

Bouwlocatie: Westeinderweg 3

De plannen die in juni aan de buurt zijn gepresenteerd zijn verder uitgewerkt door de ontwikkelaar en zullen door de gemeente worden vertaald naar een ruimtelijk kader. Dit kader zal naar verwachting eind dit jaar door het college worden beoordeeld, waarna er gestart kan worden met het bestemmingsplan.

Reactie Adviesraad: Ontwikkelaar (Schouten) is failliet -> Hoe nu verder ?

Locatie naast het Dorpspunt / oude woonwinkel Luiten

Om verdere stappen te zetten met de ontwikkelende partij zal er eerst een intentieovereenkomst afgesloten moeten worden tussen de Gemeente Leidschendam-Voorburg en deze partij. De ontwikkelende partij heeft meer tijd nodig dan verwacht om deze overeenkomst aan te gaan. Verwacht wordt dat dit de komende maanden zal gebeuren. Daarna kan het plan verder worden geoptimaliseerd.

Reactie Adviesraad: Ondanks dat deze locatie er het laatste bij is gekomen, zijn hier wel de meeste vorderingen gemaakt.

Locatie Wit-gele Kruis gebouw Van Santhorststraat:

Ook hier heeft de ontwikkelende partij nog tijd nodig om te komen tot een haalbaar plan. Verwacht wordt dat dit plan er binnen een paar maanden is zodat dit jaar een intentieovereenkomst afgesloten kan gaan worden.

Reactie Adviesraad: juni 2018 zijn er al gesprekken geweest met Vidomes.

Locatie voormalig Dorpshuis:

Reactie Adviesraad: Deze locatie is zelfs in het antwoord niet eens genoemd en lijkt buiten beeld gehouden te worden. Dit is wel de enige locatie waar niet een ontwikkelaar, maar de Gemeente recht van Eigendom heeft! Volgens kadaster zit er een “Culturele” bestemming op.

Algemene reactie Adviesraad:

I.p.v. het antwoord van de wethouder: “De intentie van het college is nog steeds om ervoor te zorgen dat er weer gebouwd gaat worden in Stompwijk.” zou de Adviesraad liever zien: “De intentie van het college is nog steeds om ervoor te zorgen dat er met prioriteit weer gebouwd gaat worden in Stompwijk”

– Er is 25 jaar niet gebouwd!

– Stompwijk is nu eerst aan de beurt!

N3MP

Er wordt hard gewerkt bij de inlaat vanaf de Jan Coenen sloot. Het is een beetje onduidelijk hoe het er straks uitziet in het landschap. Verbreding watertoevoer nabij begin Meer en Geerweg is nu in volle gang.

Snippergroen:

De Adviesraad heeft een gesprek gehad bij de gemeente:

Dr. van Noortstraat staat voorlopig op hold – Er is een brief vanuit de gemeente verstuurd naar bewoners. Status van de rest van Stompwijkse kern is nog niet duidelijk. O.a. Steigers in de Nieuwe vaart! Het volgend project is het buitengebied. De Adviesraad wil eerst met de Gemeente om tafel voordat er iets naar buiten gaat.

Presentatie preventie woning inbraak door Marian Verkerk

Een heldere presentatie met alle ‘fouten’ die we maken bij het (niet) beveiligen van onze woningen. Een overzicht van trucjes die men toepast en wat we ertegen kunnen doen. Waarvoor onze hartelijke dank!

Namens Adviesraad,

Leo Oliehoek