Reanimatie – informatie

Beste lezer,

Enige tijd geleden heb ik u geïnformeerd over de beperkingen in de reanimatie-uitvoering tijdens de corona-pandemie. Omwille uw eigen veiligheid werd effectief reanimeren praktisch onmogelijk gemaakt. Inmiddels heeft de Europese Reanimatieraad de richtlijnen dusdanig aangepast dat levensreddend handelen door omstanders wederom goed mogelijk is. Aangepaste (herhaling) cursussen zijn weer gestart.

Waarom deze aanpassing? 

De meeste reanimaties worden gestart in de thuissituatie. Eerste hulpverleners zijn in de meeste gevallen naaste familieleden of bekenden van het slachtoffer. Eventueel aanwezige ziektebeelden zijn bij hen dan ook bekend. Zodra er geen sprake is van COVID-19 besmetting kan er op de ‘normale wijze’ worden gereanimeerd als dat nodig is. Bij sprake of verdenking van COVID-19 besmetting is het raadzaam te reanimeren volgens de aangepaste richtlijnen.

Deze aanpassingen zijn per 1 juli ingegaan, maar omdat binnen de gezondheidszorg dagkoersen gelden hoe om te gaan met hulpverlenen heb ik nog even gewacht met verstrekken van deze informatie. Op dit moment is er stabiliteit en kunnen de duidelijke richtlijnen worden gepresenteerd en opgevolgd indien nodig.

De richtlijnen:

Geen COVID-19 besmetting:  

Reanimeren volgens de bekende werkwijze: geef borstcompressies, geef beademingen, gebruik de AED.

Verdenking COVID-19 besmetting:

Geef alleen borstcompressies en gebruik de AED. Nu geen ademcontrole en beademingen toepassen!!

Leg een doek of kledingstuk over het gelaat van het slachtoffer om verdere besmetting te voorkomen. Voer de reanimatie uit met maximaal 2 hulpverleners.

Denk aan uw eigen veiligheid:

Heeft u zelf COVID-19 verschijnselen of behoort u tot de risicogroep: laat de reanimatie zo mogelijk aan anderen over.

Zorg na reanimatie voor extra goede hygiëne. Reinig handen en polsen goed.

Vermijd veel hulpverleners rond het slachtoffer.

Het zal nog wel een tijd duren voordat we weer op normale wijze hiermee aan de slag kunnen. In tussentijd stellen deze aanpassingen ons wel in de gelegenheid de noodlijdende medemens te helpen.

Met vriendelijke groet en blijf gezond,

Hans Nieuwland