2020-2021

Het jaar 2020, een jaar waarvan je van te voren nooit had kunnen bedenken dat er zo’n jaar zou kunnen ontstaan. Alles wat dit virus het jaar gemaakt heeft tot wat het geweest is, is al eens gezegd en geschreven. Een herhaling is dan ook niet zo nodig, we weten het allemaal wel. De nare gevolgen maar toch ook de mooie saamhorigheid, het is allemaal al eens besproken. En nu zit Nederland op slot.

Op slot? Waar is dan de deur waar we de sleutel in kunnen steken om die deur weer te openen?

Die deur zijn wij zelf en de sleutel hebben we in ons eigen bezit!!! Als we ons goed aan de regels houden, geen uitzonderingen maken, geen illegale feesten, kattenkwaad of doen waar we zelf zin in hebben dan hebben we kans dat we op 19 januari die sleutel in het slot kunnen steken om de deur weer te openen. Misschien niet meteen helemaal, misschien eerst op een kier, maar die kier geeft ons de hoop waar we zo wanhopig naar verlangen. Want die kier kan groter worden. Daar is echter wel iets voor nodig en ook dat hebben we zelf weer in de hand.

Het jaar 2020 komt in de geschiedenis boeken. Maar is dat slechts een uitspraak want waar zijn die boeken dan? Ik heb ze nog nooit gezien, maar misschien ben ik daar nog te jong voor. In elk geval kunnen we met elkaar concluderen dat het een bewogen jaar was.

En dan komen de kerstdagen en de jaarwisseling in zicht. Oh we mogen het gewoon vieren, echter wel met wat aanpassingen. Maar is dat zo erg? Dat je maar met 4 mensen aan tafel mag zitten in plaats van met 14? Misschien staat er wat anders op het menu dan gourmet of kalkoen, maar is dat zo erg? Als we maar wat te eten hebben en of dat nou een varkenshaas met champignonsaus is of een kop soep met een afbakbroodje, wat maakt het uit? Zo denk ik er tenminste over. Er zijn zoveel mensen die niet eens die keuze hebben omdat ze het niet kunnen betalen. Omdat de vader zijn baan is kwijtgeraakt door het virus, de moeder niet kan werken en ze 4 kleine kinderen hebben. Maar ook voor hen is het kerst.

Het was een bewogen jaar, 2020, maar ook dit jaar is toch weer voorbij gegaan. Net als het vorige jaar en het komende jaar. De tijd gaat door, wat er ook gebeurt, wel of geen virus. Laten we met elkaar een extra kaarsje opsteken en even stil staan bij onze dierbaren die we verloren zijn aan dit virus. Ze zitten in ons hart en ook zij gaan mee de geschiedenis boeken in.

En toch hebben we iets geleerd dit jaar, namelijk dat we elkaar nodig hebben. We kunnen niet zonder elkaar, ook al denken we soms van wel. En dat heb ik zien gebeuren, mensen die normaal eigenlijk niet naar elkaar omkeken, kwamen dagelijks even horen hoe het ging, hielpen met kleine klusjes en dronken een kopje koffie met elkaar, natuurlijk op anderhalve meter afstand. En als we dit vast kunnen houden dan is dit hele ellendige jaar niet voor niets geweest. Dan gaan we 2021 in met zicht op een vaccin, met zicht op verbetering en met zicht op het onder controle krijgen van het virus. Maar wel met alle gebeurtenissen van 2020 in ons achterhoofd en zolang die daar maar blijven zitten dan ziet mijn bijdrage voor de Kerstketting er volgend jaar heel anders uit!!

Ondanks alles wensen wij alle lezers van de Dorpsketting, leden van de Ouderensoos, inwoners en oud inwoners van Stompwijk hele fijne, warme kerstdagen toe en een fijne jaarwisseling.

Henk en Agnes Hofstede, Hoogmade