Jan Wagenaar, een vakman op de kortebaan

Op dinsdag 1 december overleed op 83-jarige leeftijd in Otterlo Jan Wagenaar. Hij was trainer en rijder van beroemde paarden als Quicksilver S en Henri Buitenzorg. Elke koers waaraan hij deelnam, wilde hij winnen. Waar een ‘gewone’ trainer blij is, als hij één keer de Derby wint, Wagenaar won er maar liefst vijf. Hard werken, altijd met de paarden bezig zijn, vakmanschap en geduld, legden de basis voor zijn successen. Als men bijna 3500 koersen wint, dan kan men met recht spreken van een vakman.

Als hij er de paarden voor had, kwam Jan Wagenaar graag op de kortebaan. Zeker vanaf 1958 tot aan zijn laatste optreden in 2006 was hij in Stompwijk actief.

Jaardatumnaameigenaarstarters
195830 juliRonny ZoraJ. Wagenaar sr.20
19611 aug.Xylon SStal Frisia17
1962*1 aug.Zilverfazant SJ. Smit13
1964*6 aug.Boy van QuickJ. Wagenaar sr.16
199122 juliDaniëlle GuapaW. van der Meer29
199220 juliZorba ter LuneG. Slotegraaf25

Tabel 1: Overzicht overwinningen van Jan Wagenaar in Stompwijk. * Het betreft in dit jaar de zogenaamde B-draverij voor paarden met een nog geringe winsom. Later op de middag werd de zogenaamde A-draverij gehouden.

Jan Wagenaar heeft in Stompwijk zes kortebanen gewonnen. Misschien was Ronny Zora in het midden van de jaren vijftig wel de beste. Deze Ronny won drie jaar achter elkaar het Kampioenschap van Nederland op de kortebaan. Ook Xylon S was een crack. Zeven keer winnen in één seizoen is grote klasse. Zilverfazant S, van John Smit uit Groningen, ook eigenaar van Quicksilver S, was een echte flyer; snel en betrouwbaar. Boy van Quick was een-zoon-van. Aan het begin van de zestiger jaren wint Jan in vijf jaar tijd hier drie kortebanen.

Na een afwezigheid van 27 jaar! verschijnt Jan twee jaar achter elkaar in de winnaarsring. Eerst met de mooie vos Danielle Guapa en het jaar daarop met de krachtpatser Zorba ter Lune. Het is niet zo dat Wagenaar in de tussenliggende periode niet is gestart, maar winnen is o zo moeilijk. We herinneren ons nog bijvoorbeeld Remi Star (3e), een plaatje van een paard, Yvon Kitty en Yardley Cup (Sweepstakes winnaar).

Voor het schrijven van het boek “Honderd jaar harddraverij en Kermis in Stompwijk’ hebben Sjaak en Marjon in Otterlo Jan Wagenaar geïnterviewd. Hij kwam graag naar Stompwijk. Het is er altijd gezellig en de grasbaan is iets speciaals, vooral voor paarden met wat gevoelige voeten. Aan het einde van het gesprek werd de vraag gesteld: ‘Wat zou je nog heel graag een keer doen in je leven?’ Het antwoord is verrassend en toch weer niet: ‘een kortebaan winnen’. Een veelzeggende uitspraak.

Frans Jansen