Teleurstellende start Dorpspunt in 2020 vanwege corona!

Vol energie en enthousiasme zijn we oktober 2019 officieel van start gegaan met het in gebruik nemen van ons nieuwe Dorpspunt voor Stompwijk. Na alle perikelen eindelijk met de blik vooruit.  Van lieverlee ging alles een beetje draaien en werd het gebruik en dus de bezetting allengs beter. De school en SKZ kinderopvang hebben hun draai gevonden en voelen zich prima thuis. We hebben enkele evenementjes kunnen organiseren, naast  de vaste terugkerende activiteiten door Fanfare, Bibliotheek, Yoga, Bingo, Ouderen Soos, Naaiclub, Bridge, Jetty’s eettafel, Schilderclub, de Hobbycirkel en Hobbyclub. Ook de Dorpsketting kwam in het nieuwe onderkomen steeds beter tot haar recht.

Helaas zette in maart de corona een streep door alle activiteiten.  Vooral de ouderen die van het Dorpspunt gebruik maakten, werden het hardst getroffen. Hoe spijtig allemaal.

Met het zakken van de besmettingen in juni werden wel activiteiten weer opgestart (School, Kinderopvang en Bibliotheek), maar alle remmen los, was er niet bij. 

Ook met de vakantieperiode voor de deur ging alles weer naar een laag pitje en de hoop was gevestigd op de herfst. Vanuit het Dorpspunt was de Dorpsketting van plan om het 50-jarig bestaan breed in te zetten.

Jammer genoeg ging het toch de verkeerde kant op en moest alles gecanceld worden. De periode oktober en november kenmerkte zich als een afwachtende houding, met als finale resultaat op 15 december de totale lock down.

Lichtpuntje is wel dat de jeugd sociëteit inmiddels definitief het oude Dorpshuis heeft verlaten. Er wordt nu vol ingezet op het gereed maken van de ruimte onderin het Dorpspunt. Het zou echt fantastisch zijn, als ze dit voorjaar coronavrij zouden kunnen openen. 

Financieel gezien werd het natuurlijk geen gemakkelijk jaar en zeker niet met allerlei aanloopkosten, die er natuurlijk ook zijn. De huur aan gebruikers werd stopgezet, maar de huur van het gebouw werd enkel opgeschort. Gelukkig kan die wel voor het grootste gedeelte uit de ondersteunende subsidie betaald worden. 

Terugkijkend kunnen we tot de conclusie komen dat we een goede start hebben gehad, die door de corona weer is stopgezet. We gaan weer terug in onze ‘afwachtmodus’ en hopen er voor 2021 met een nieuwe 2e start het beste van. Dan gaan we zéker een keer flink knallen.  

Het Dorpspunt-bestuur wenst U allen desondanks hele prettige kerstdagen toe en laten we hopen dat de corona met de komende vaccinaties in het vooruitzicht snel verleden tijd kan zijn, alhoewel het best nog wel een paar maandjes zal duren. 

Toch een goed jaar aan U allen toegewenst.

Leo Oliehoek, namens bestuur Dorpspunt