Bibliotheek aan de Vliet

Uit de reeks boekbesprekingen dit keer Aria, een debuutroman van Nazanine Hozar.  

Nazanine Gozer is geboren in Teheran en woont en werkt in Canada.  Aria is haar debuut, en zal verschijnen in meer dan 15 landen.  In Canada is haar roman een grote bestseller.  

Het is 1953, in Teheran hoort de jonge soldaat Behrouz in een steegje een baby huilen. Het meisje is duidelijk aan haar lot overgelaten en hij besluit haar mee naar huis te nemen.

Behrouz heeft geen idee hoe groot de gevolgen zullen zijn van deze daad van barmhartigheid. Als dit meisje, Aria, de jaren erna opgroeit, heeft ze te maken met drie verschillende vrouwen die de rol van moeder op zich nemen: de vrouw van Behrouz, die haar haat en mishandelt; de rijke Fereshteh, die haar wil beschermen; en de straatarme Mehri, van wie de geheimen zowel een zegen als een vloek zullen zijn. 

Aria is een overweldigend debuut dat de lezer meeneemt naar het hart van de Iraanse Revolutie. Het weesmeisje Aria groeit op in het midden van deze storm, en haar leven zal voor altijd veranderen door de keuzes die ze uit liefde moet maken. (Aldus de achterflap)

Een schitterend boek dat míj herinnerde aan alle berichten van eind jaren ’70 en door de ’80 over het Iran van Ayatollah Khomeini…..

“Dit boek mag je niet missen. Het laat zien wat de gevolgen kunnen zijn van politieke gebeurtenissen voor de relaties tussen mensen onderling”. 

THE GLOBE AND MAIL. 

In de bibliotheek is het te reserveren.