Marathonschaatsen

Op 2e kerstdag was er na twee nachtvorsten ijs gemaakt in Noord Laren. Dit dorpje bij de Stad Groningen is altijd een van de eerste natuurijsbanen die een wedstrijdbaan weten prepareren. (333 meter) De KNSB moet het dan nog goedkeuren en dan rept het hele peloton zich naar de plaats waar de primeur plaatsvindt. Zo ook op 2e kerstdag. Ook de NOS komt dan opdraven om het land te voorzien van de mooie schaatssport. Als eerste de dames van start bij -2 graden over 60 ronden. Een leuke wedstrijd. 

In de massa sprint was Maaike Verweij de snelste voor Ineke Dedden en Dieuwertje van Kalken. Tjilde Bennis werd knap 9e.

Bij de heren kwam na 100 ronden Bart Hoolwerf als eerste over de streep. Hij won de sprint van 14 koplopers die een ronde voorsprong hadden. Deze kopgroep was geforceerd door team Sportchalet Viehhofen die uitstekend bezig was, maar niet naar de overwinning pakte. 2e Sjoerd den Hartog gevolgd door Crispijn Ariëns. Christiaan Hoekstra werd 16e.

Op nieuwjaarsdag was de NK marathon in Alkmaar. Bij +13 graden was het ijs in de badkuip zoals de baan genoemd wordt, ook door de wind zeer zwaar. De dames gingen als eerste van start over 100 ronden wat normaal in de cup- wedstrijden 80 ronden is. 33 Rijdsters van 70 werden geklasseerd. 10 rijdsters pakten een ronde voor. Natuurlijk won Irene Schouten de wedstrijd, ze is een klasse apart en werd voor de 6e keer op rij Landskampioen. 2e werd Arianne Pruisscher en 3e Iris van der Stelt uit Warmond. Tjilde Bennis werd keurig 17e.

Bij de heren wedstrijd over 150 ronden was het een ravage aan uitvallers. Het peloton aangevuld met 20 B rijders, was ong. 70 man groot. 20 Werden geklasseerd. Zelden zoiets meegemaakt. Dit was echt de sterksten blijven over. 10 Man pakten een ronde voor. Jorrit Bergsma is net als Irene Schouten een klasse apart. Hij won met een machtig eindschot over 4 ronden, 2e werd de fantastisch rijdende Mats Stoltenborg en 3e Niels Overvoorde van Sportchalet Viehhofen. Niels is goed in vorm en reed een uitstekende wedstrijd met ploegmaat en voorzitter van de Stompwijkse IJsclub Christiaan Hoekstra die als 11e eindigde.

Volgende wedstrijd is op zaterdag 15 januari in Heerenveen. Start Heren B om 15.00 uur, Dames B om 16.20 uur. Dames T om 19.00 uur en Heren Top om 20.15.

Aad de Haas