Marathonschaatsen

Op het mooie harde gladde ijs van de Haagse Uithof werd afgelopen zaterdag de finale om de KNSB cup verreden. De omstandigheden waren dusdanig dat ook de wat minder begaafde rijders en rijdsters erbij konden blijven. In alle vier de categorieën was het een massa sprint. Bij de heren Top divisie won Evert Hoolwerf voor zijn jongere broer Bart Hoolwerf en Crispijn Ariëns. De cup was voor Sjoerd den Hertog die voor de derde maal de cup won, 2e Harm Visser en 3e Crispijn Ariëns. Christiaan Hoekstra eindigde als 13e in het klassement.

Bij de dames won Bianca Bakker voor Maaike Verweij en Tjilde Bennis. Tjilde kwam in de eindfase in de goede positie en wist met krachtige slagen als 3e te eindigen. Prima gedaan. Lisa van der Geest won de cup voor Bianca Bakker en Ineke Dedden. Bij Beloften heren won Christian Haasjes de wedstrijd voor Indra Medard (België) en Twan Berlijn. De cup ging naar Gert Jan van Diepen voor Christian Haasjes en Douwe Boonstra van het GroeneHartSport. Bij de dames Beloften won Famke Minnee voor Evi Gelling en Janne Berkhout. De cup ging naar Famke Minnee 2e Janne Berkhout en 3e Evi Gelling. Olin Verhoog uit Zoeterwoude werd 4e.
In feite is de dames beloften welke dit seizoen voor het eerst meedraaide in een competitie een groot succes. Jonge rijdsters kunnen daar kennis maken met en ontwikkelen in het marathon schaatsen.

Als laatste inspanning van het seizoen zijn de wedstrijden in het hoge noorden van Zweden. Aldaar op zee-ijs staan 5 wedstrijden op het programma voor de laatste dagen van februari en begin maart. De wedstrijden die normaal op de Weissensee werden gehouden, maar door de corona perikelen werden geannuleerd, worden nu in Zweden verreden. Het betreft de AKM, Ned. Open Kampioenschap en 200 km Alternatieve Elfstedentocht.