Marathon schaatsen

Afgelopen zaterdag werden op de Haagse Uithof de Zuid-Hollandse kampioenschappen marathon verreden. Christiaan Hoekstra, voorzitter van de Stompwijkse IJsclub Nut en Vermaak, werd kampioen. Nog nooit vertoond in de 126-jarig bestaan van de vereniging dat de voorzitter ZH kampioen werd. Proficiat!

2e Werd Tom den Heijer uit Gouda en 3e Niels Overvoorde uit Pijnacker. Alle rijdend voor de ploeg Sportchalet Viehhofen. De Oostenrijkse ploeg met Nederlandse schaatsers onder de paraplu van GroeneHartSport. Bij de dames won Brit Qualm uit Wassenaar, 2e Helen Doeter en 3e Rosalie Huisman.

Bij de masters (veteranen) won Trainer Coach van Sport Chalet Viehhofen en Groene HartSport Kurt Wubben uit Pijnacker, 2e werd Floris Geldof en 3e Arjan Bakker. Hij geeft het voorbeeld aan zijn teams dat je met plezier in de sport jaren kan meedraaien. Wubben won in zijn lange carrière als marathon schaatser zo’n 40 wedstrijden waaronder ook een barre tocht in Zweden. Daar gaat het peloton deze week naar toe voor 5 wedstrijden natuur zee-ijs op de Botnische Golf bij het Zweedse Lulea.

De eerste wedstrijd is op vrijdag 25 februari met Grand Prix 1. Start heren om 10.00 uur over 60 km en dames om 13.00 uur over 40 km. Dan zondag 27 februari het ONK natuurijs. Start dames om 8.00 uur over 100 km en heren start om 8.30 uur over 150 km. De 3e wedstrijd is op dinsdag 1 maart Grand Prix 2. Start heren om 10.00 uur over 60 km en dames start om 13.00 uur over 40 km. Dan op 3 maart Grand Prix 3. Start heren om 10 uur over 60 km en dames start om 13.00 uur over 40 km. Als klapper op zaterdag 5 maart de Finale Sea Ice Classic voor de dames 150 km. Start om 8.00 uur en heren over 200 km start om 8.30 uur.

Al het goed gaat zijn al deze wedstrijden te volgen op livestream van de KNSB. Zie de website van de KNSB bij marathonschaatsen.