Marathonschaatsen

Afgelopen zaterdag werd het marathon seizoen afgesloten met de Alternatieve Elfsteden tocht op het zee ijs van de Botnische golf in het hoge noorden van Zweden bij de stad Lulea. Voor de KNSB een seizoen van aanpassen en regelen om toch de geplande wedstrijden te organiseren. Een pluim voor de bond welke daadkracht en aanpassingsvermogen toonde.

De mannen en vrouwen van de lange adem reden afgelopen week 5 wedstrijden op het zee ijs. De heren 568 km en de dames 424.De omstandigheden zijn natuurlijk nooit optimaal, maar goed te doen. Niet bitter koud en geen storm winden. 4 Wedstrijden voor de Grand Prix natuurijs en het ONK  (open Nederlands Kampioenschap).

Bij de dames won met ruime voorsprong Ineke Dedden de Grand Prix met 3 overwinningen en het ONK. Voorwaar een prestatie van haar en de Paletploeg waar ook Tjilde Bennis deel van uit maakt. 2e werd Elsemiek van Maaren en 3e Sharon Hendriks. Van Maaren was 2e in het ONK en 3e Sharon Hendriks. Bij de heren won Jordy Harink de Grand Prix, voor Bart Hoolwerf en Ronald Kruijer. Het ONK was voor Bart Hoolwerf, voor zijn broer Evert Hoolwerf en Chrispijn Ariëns.

De laatste wedstrijd van de Grand Prix was over 200 km AET (Alternatieve Elfstedentocht). Gewoonlijk wordt die op Oostenrijkse Weissensee verreden Winnaar werd Ronald Kruijer die in de laatste fase van de wedstrijd ontsnapte uit de kopgroep. Bert van der Vlugt werd  2e en Niels Overvoorde van SportChalet Viehhofen wed 3e .

Onze voorzitter van de ijsclub Christiaan Hoekstra was natuurlijk ook aanwezig. Hij werd 14e in het eind klassement van de Grand Prix en 15e op het ONK . De ploegen van het GroeneHartSport en Sport Chalet Viehhofen presteerde prima met twee 2e plaatsen en een 3e bij de 200 km. Er was ook pech bij de ploeg met Marc Middelkoop die was onderuit gegaan en was met hevige pijn toch de wedstrijd uitgereden. Hij moest naar het ziekenhuis waar een gescheurde milt werd geconstateerd. Na 3 dagen kon hij weer aansluiten bij het team.

Tjilde Bennis reed veel in dienst van haar kop vrouw Ineke Dedden. Ze was 33e in het algemeen klassement van de Grand Prix en 28e bij het ONK.

Aad de Haas