Geslaagde Energietransitie avond

Afgelopen dinsdag 22 maart heeft de Adviesraad samen met Energy Common Leidschendam-Voorburg een avond georganiseerd met Energy Common LV in de Dorpspunt met een als gastspreker Alex Ouwehand van de Natuur/milieu federatie. Alex hield een inspirerend betoog voor ruim 20 geïnteresseerden over waar zijn organisatie mee bezig is zoals:

· Participatie

· Inbreng gebiedskennis (flora en fauna)

· Evenwichtig afwegingskader natuur en milieu

· Juridische en inhoudelijke kennis van ruimtelijke ordening processen t.b.v. inpassing duurzame energie

· Bestuurlijke partner

· Ondersteuning in uitvoering (zoals deze avond)

De belangrijkste boodschap is dat het de hoogste tijd is dat  we ons er bewust van worden dat energie kostbaar is. Zeker zoals nu blijkt dat we afhankelijk zijn van het buitenland. Het mooiste zou zijn als elk huis energieneutraal zou functioneren.

Diverse mooie projecten uit de omgeving kwamen langs ter inspiratie zoals het collectief inkopen van energie en welke keuzes je hierin kunt maken. In Poelgeest is er een intentieovereenkomst om samen met t te kijken naar onderzoek aquatermie (warmte uit water).

Later kwam Hank Oort van Energy Common aan het woord over hun non-profitorganisatie in Leidschendam-Voorburg die hun steun plaatselijk aanbieden. Er is op basis van enkele criteria gekozen voor 4 wijken op om mee te starten in Leidschendam en Voorburg, dus Stompwijk nog niet. Met onze zelfredzaamheid en met hun ondersteuning kunnen we er ook komen.

Hierna werd er in 3 groepjes gebrainstormd over energietransitie en wat dit betekent voor Stompwijk en waar liggen onze kansen.

En kwamen erg leuke en verrassende ideeën bovendrijven, die vragen om verdere uitvoering. Een aantal heeft zich aangemeld om samen met de Adviesraad zich hierover te buigen.

Heeft het ook jouw interesse? Meld je dan aan via adviesraad@stompwijk.nl