Bidprentjes is een belangrijk project van Oud Stompwijk

Oud Stompwijk bouwt aan een archief van bidprentjes van overleden personen die op een of andere manier verwantschap hadden met Stompwijk. Een verwantschap kan zijn geboren, woonachtig, overlijden en huwelijk te Stompwijk. Bijv. onze huisartsen en de architect van de kerk. 

Stompwijk op de officiële akten

Het grondgebied van Stompwijk was vroeger vele malen groter: vanaf Drievliet, de Veenweg en de spoorwegovergang van Nootdorp, tot aan deze kant van de Sluisjes, Wilsveen en wat we nog steeds Stompwijk (buurtschap) noemen. Iedereen kreeg de plaatsnaam Stompwijk op zijn geboorte- en overlijdensakte. Ook de personen die in het gebied woonden nabij de sluisjes, in de volksmond “Leidschendam”. Op de huidige plek van de sluisjes lag een aangelegde landscheidingsdijk, incl. een dam in de Vliet: De Lytsche Dam.  In 1938 ging de toenmalige gemeente Stompwijk samen met Veur op in de gemeente Leidschendam. Deze plaatsen zijn te vinden in de bidprentjes-beeldbank. Alle bidprentjes zijn welkom, ook van andere plaatsen. Na een controle op verwantschap gaan ze of in de beeldbank of krijgen ze een plaatsje in ons archief.  Veel bidprentjes bevatten gegevens van levensbeschrijvingen die je nergens anders vindt. In eerste instantie vermeldden de bidprentjes alleen namen en informatie over geboorte en overlijden. Later werd deze informatie uitgebreid met eventuele (kerkelijke) onderscheidingen, functies, en kerkelijke jubilea. Zelfs handgeschreven teksten: gedachten en aantekeningen tijdens de mis, wijzingen voor de steenhouwer en een enkele keer zelfs een boodschappenlijstje en rekenformules. De prentjes met nuttige informatie voor familieonderzoekers en genealogen zijn te vinden op onze website. Stel jouw bidprentjes ter beschikking of om alleen te scannen.

 Help mee om ons archief, bijna tweeduizend stuks, uit te breiden. Als je in de buurt bent, kun je ze natuurlijk ook gewoon komen afgeven.      

Namens Stichting Oud Stompwijk, Truus Knijnenburg