Van Velsen Rally Sport zorgt voor sensatie in Polen

Ondanks dat het Stompwijkse team in maart ook al aan de rally van Tunesië heeft deelgenomen, waarin zij een prachtige tweede plek behaalden, zijn zij eind juni naar Polen afgereisd om deel te nemen aan de Breslaurally, ook wel de ‘Dakar van Europa’ genoemd.

Na terugkomst vanuit Tunesië is het team zich gaan voorbereiden op de Breslaurally. De truck werd gecontroleerd en waar nodig gerepareerd. Voorraden werden weer aangevuld en de tassen weer ingepakt. Ook al was het lang nog onduidelijk of de rally door kon gaan in verband met de situatie in Oekraïne.

Vorig jaar was het de eerste keer dat het Stompwijkse team in Polen de Breslaurally reed. Ondanks een groot aantal truckdeelnemers met veel bekende Dakarrijders vanuit Nederland, wist Aad de rallytruck uiteindelijk als derde over de eindstreep te rijden. Dit was een groot succes en smaakte naar meer.

Eind juni is het team (bestaande uit Aad van Velsen, coureur, Marco Siemons, navigator, Bert van Donkelaar, monteur in de rallytruck en vervanger van Michel van Velsen die deze rally niet mee kon, Kees Vis, bivakmonteur/chauffeur Brutus, Arie Verhagen, monteur bivak, Richard Eijgenraam, monteur bivak en Rachel van Lier, teammanager) vertrokken naar Polen.

Het eerste bivak was in de omgeving Zagan. Daar werden op maandag en dinsdag de eerste etappes gereden. Helaas had de cabincrew te maken met veel pech. Een turbostoring, een motorstoring en een gebroken veerblad zorgde ervoor dat de mannen niet voluit konden gaan. Gelukkig hebben ze goede monteurs bij zich die alle problemen in het bivak hebben opgelost.

De verplaatsing op woensdag naar het tweede bivak in de buurt van Kalish Pomorski liep wat chaotisch. Het bivak zou op een militair oefenterrein opgezet worden. Door de oorlog in Oekraïne zijn er op dit moment heel veel militairen in training in Polen, precies op de plek waar het bivak opgezet zou worden en waar de etappes verreden zouden worden.

Na vrijgeving van het terrein, konden de teams het bivak opbouwen en zich klaar gaan maken. Eén etappe werd geschrapt door de vertraging van de verplaatsing van het bivak. De tweede etappe ging wel van start en werd een avond etappe waarbij men uiteindelijk ook in het donker moest rijden.

Ondanks de pech in de eerste helft van de week, heeft de cabincrew zich keihard teruggevochten. Na twee etappe overwinningen, vochten zij zich terug naar de zesde plek met nog één etappe te gaan. Het thuisfront had het al bijna opgegeven, maar Aad, Marco en Bert wisten zich terug te knokken tot een mooie derde plek. Als beste Nederlanders geëindigd in het truckklassement.

Zaterdag is het team weer in Nederland teruggekeerd in Stompwijk. Super trots met hun derde prijs!

Nu nemen zij een korte zomerreces. De truck zal wel bij enkele evenementen aanwezig zijn, om te beginnen bij de Landlevenfair op de Kermis in Stompwijk.

-foto’s RBI Media-