Toerclub Stompwijk

Ook de afgelopen 2 zondagen zijn er bij de Toerclub weer de nodige kilometers gemaakt.

17 juli

Het overkomt ons maar weinig, maar nu kwamen we op weg naar de start de eerste wielrenners van de A1 al tegen en één voor één ook de andere groepen. Wij waren dus zo`n beetje de laatsten die vertrokken met een klein C1-groepje van 5 liefhebbers. Door het kermis weekend zijn er altijd wel redenen om niet te gaan fietsen. Het weer was zeker geen reden, want het beloofde een prachtige dag te worden, dus op naar Katwijk. Nog een keer over de Veenpoldersweg gefietst, nu voor Elly de eerste keer. De captain loodste ons met een vlot tempo door Voorschoten en Wassenaar en via de duinen naar de boulevard. Hij reed iets te hard en zag daardoor de strandtent over het hoofd, wij waren wel al gestopt. Bij onze favoriete strandtent (waar we een borrel bij de koffie krijgen) viel het ons op dat het nog zo rustig was. Zou dat komen door die stinkende mosdiertjes?

Maar dat blijkt meer naar het noorden, bij de Buitensluis waar de overlast is. Wij genoten dus heerlijk van koffie met likeurtje! Bij het 2e bakkie zit het er helaas niet bij, maar voor €0.50 cent kon dat wel. Lekker hoor, op 1 been kan je niet lopen, toch? Toen we weer weg gingen waren er wel meer badgasten op het strand aanwezig. Via Wassenaar naar Valkenburgse meer, waar we de stoomtram langs zagen komen, naar de Korte Vliet en waren de boten/bootjes niet meer te tellen.

Rond 12.00 uur was iedereen wel zo’n beetje thuis, mooi op tijd voor de kermis activiteiten. Er stond 50 km op de teller.

Annie van Rijn

24 juli

Afgelopen zondag opnieuw supermooi fietsweer. Voor de A-groepen stond Oud Alblas op de kalender. Dat is eigenlijk de rit naar de molens van Kinderdijk, maar dan de koffiestop ietsje verderop. De A1 vertrok met goede moed met 13 man, nog niet wetende dat het een opmerkelijke rit zou worden met het nodige oponthoud. Eerst al aan het eind van de Rotte waar er 1 afsloeg om op tijd op een feestje te zijn. Verwarring alom in de groep, maar na wat wachten en overleg konden we door. Op de Brienenoordbrug de volgende met een haperende ketting. Het kon niet verholpen worden, dus ging hij rechtsomkeer naar huis en vervolgden we met 11 man. Dat de brug bij Alblasserdam omhoog stond hadden we ook nog niet eerder meegemaakt. Gelukkig maar, want je staat er zo 10 minuten te wachten. Vervolgens bleek dat bij de captain een schrijfrem niet meer werkte. Dat werd te gevaarlijk in de groep, dus het plan aangepast. De koffiestop alsnog bij het bezoekerscentrum in Kinderdijk, waarna de groep met 10 man verder ging. De captain had het vervolg van de route in grote lijnen proberen over te dragen, maar zo onvoorbereid viel dat toch niet helemaal mee. Onderweg nog een keer de weg vragen, maar uiteindelijk toch wel terug bij de Lek aangekomen. Gevolg was wel dat ze niet bij de pont in Streefkerk uitkwamen, maar bij een fietsveer in Groot Ammers. Dat lijkt heel wat, maar was eigenlijk niet veel meer dan een flinke sloep. Op zich ook prima, maar niet de hele groep kon in 1 keer mee. Na 2 keer varen en de nodige hilariteit stond iedereen aan de overkant kon de route afgemaakt worden. Zo waren ze na ruim 115km en een memorabele tocht weer terug in Stompwijk.

Arno van Rijn