Stichting Oud Stompwijk

De zomer is voorbij, de avonden worden langer en dan is het fijn om een boek te lezen. Een heel boek met een verhaal is de uitgave van Stompwiic niet, maar een prachtig boekje met veel verhalen wel. En dan ook nog eens betrekking hebbend op ons eigen dorp en zijn bewoners. De familie Oliehoek bijvoorbeeld, waarvan in deze uitgave het laatste deel van de familiegeschiedenis beschreven wordt van Zeven generaties metselaars door de broers Arie en Jan. Verder een verhaal over de bijnamen van de Stompwijkers, verzamelt door Geert Suijten en opgeschreven door Johan van Gestel. Weet je er nog een en weet je misschien ook hoe die persoon of die familie aan de bijnaam is gekomen, laat het ons weten.

Bij de beeldbank wordt er uiteraard gewerkt met foto’s en Aad Janson beschrijft de opkomst van de snelfotografie met veel foto’s uit eigen beheer. Zelf heb ik een aantal bekende Stompwijkse boerderijen uitgelicht die gebruikt zijn bij het schilderen van het Panoramadoek 75 jaar platteland.

Helaas bereikte mij afgelopen week het verschrikkelijke bericht dat Cis Deyl, de creatief directeur van het project, aan de gevolgen van longkanker is overleden. Vlak nadat het schilderij op Buitenplaats de Molenwei klaar was en een mooie plek gekregen had in de nieuwe schuur, de Barn, kreeg zij te horen dat zij ernstig ziek was. Zij bleef betrokken, positief en actief. Cis was een creatieve duizendpoot en een uitzonderlijke vrouw die in de koude winter tijdens het schilderen op mijn oude klompen van de Gaanders boerenbruiloft rondliep alsof ze nooit anders gedaan had, die stadse dame. Ik wil haar familie, Vicky en vrienden vanaf deze plek veel sterkte wensen en hoop dat het Panoramadoek nog door veel mensen gezien gaat worden en tot inspiratie mag blijven dienen. Van de Stompwijkse voorbeelden zal ik er in een later boekje nog wat uitlichten. Stompwiic nummer 25 kunnen jullie eind van de maand in de bus verwachten. Ben je nog geen lid, www.oudstompwijk.nl, hier vind je alle informatie of email ons, redactie@oudstompijk.nl

Ria Luiten