VrouwActief ….. oktober, november

Nou Jeroen de Vrij  heeft het geweten dat hij een lezing kwam geven bij VrouwActief in het Dorpspunt afgelopen dinsdag. Maar liefst 50 vrouwen hadden interesse in zijn verhaal en omdat het gelijktijdig met de Adviesraad vergadering was, wij in de grote zaal en zij in de huiskamer, moest er wel het een en ander geïmproviseerd worden, maar uiteindelijk had iedereen een plekje. Er waren nog een aantal mannen die bij ons naar binnen wilden, maar alleen Jeroen had toegang deze avond.

We begonnen vrolijk met ‘Lang zal ze leven’ vanwege de verjaardag van Louise, die met haar vader meegekomen was naar het Dorpspunt terwijl zij die dag 9 jaar werd. Een bijzondere verjaardag voor haar dus, nogmaals van harte! Na een korte introductie en het voorstellen van o.a. zijn vrouw Iris en zijn vaste assistente Eline begon Jeroen te vertellen over zijn werk, het onderzoeken van de bestrijding van voornamelijk hersentumoren. Maar o wat doet hij nog veel meer, teveel om op te noemen, een paar zaken licht ik eruit.

DNA blijkt gewoon met huis-tuin- en keukenmiddelen te detecteren te zijn, ik heb het zelf mogen ervaren; eerst even de mond spoelen met water, daarna een verschrikkelijk sterke zoutoplossing in de mond laten rondgaan en weer uitspugen, hierbij doe je een paar druppels afwasmiddel, even roeren, met een pipet een laagje pure alcohol erbij en dan ontstaat er een zichtbare DNA-brei.

Er was ook nog een experiment met schimmels, 5 dagen van tevoren hebben een aantal mensen op verzoek verschillende Agar platen gevuld met monsters afgenomen met een wattenstaafje van diverse gewone huiselijke dingen om te kijken wat voor bacteriën er zoal aangetroffen worden. Ik dacht dat het experiment mislukt was, maar Jeroen was heel enthousiast en inderdaad er was behoorlijk wat te zien in de schaaltjes. De afstandsbediening stond bovenaan! Toch maar wat vaker reinigen misschien, alhoewel .. bacteriën en schimmels zijn ook nodig. Volgens Jeroen hebben we allemaal 3 kg bacteriën in ons lichaam zitten.

Gentherapie met exosomen is nog betrekkelijk nieuw, dit zijn kleine balletjes geproduceerd door cellen die zich naar andere cellen kunnen verplaatsen. Jeroen is met een aantal mensen, waaronder Cees, bezig om een eigen bedrijf op te richten om de verbinding tussen het onderzoek en de weg naar de patiënt eenvoudiger te maken. Daar is uiteindelijk iedereen bij gebaat.

Bij Iris konden we tenslotte nog even via de microscoop meekijken naar o.a. een poot van een vlieg en een vliesje van een ui en ook dat was heel bijzonder. Wij hebben heel veel informatie gekregen, het was intensief, emotioneel voor sommigen, verbindend ook en interessant om te horen wat er allemaal kan tegenwoordig, maar dat er toch nog een lange weg te gaan is om met name hersenkanker te genezen. Jeroen, Iris en Eline bedankt voor deze super mooie avond. Hopelijk kom jij over een paar jaar nogmaals langs met nog beter nieuws betreffende de voortgang van de onderzoeken en de resultaten die jij dan geboekt hebt.

Volgende maand, op dinsdag 8 november,  gaan we zelf aan de slag onder leiding van Elly de Waal van Hobbycirkel, jullie kunnen kiezen tussen 3 potjes in wintersfeer of 4 onderzetters maken die tijdens de feestdagen natuurlijk ook goed van pas komen. De glazen potjes moet je zelf meebrengen of misschien zijn er leden die er al meerdere hebben, dan kan er gedeeld worden.

Kosten zijn € 7,50. Velen hebben zich al opgegeven, maar het kan nog steeds, dus meld je aan!

Namens bestuur VrouwActief, Ria Luiten