Marathonschaatsen

De spanning steeg vorige week ten top bij de marathonschaatsers. Natuurijs in Nederland is voor de marathonschaatsers belanden in de zevende hemel het liefst elke dag van start. Zo werkt het natuurlijk niet maar toch. Als eerste wedstrijd vorige week woensdag in Burgum, een plaatsje net boven Drachten richting Dokkum. Op opgespoten landijsbaan was het prima schaatsen op een paar gaatjes na. 4000 Bezoekers stonden keurig achter het hek. Als eerste de dames. Het werd een massa sprint waarin Maaike Verweij de snelste was voor Merel Bosma en Elsemieke van Maren. Tjilde Bennis was een van de ongelukkige van de gaatjes en ging onderuit. Bij de heren won Gary Hekman de massa sprint. 2e Harm Visser en 3e Jordy Harink. Christiaan Hoekstra eindigde in het peloton. Er stonden nog twee natuurijs wedstrijden in de planning voor zaterdagochtend in Noord Laren en zondagochtend in Ruinen. Donderdag kwam de beslissing, gaat niet door. De ijskwaliteit was onvoldoende (en dus gevaarlijk voor de rijders). Wel stond vrijdagavond de cup wedstrijd in Utrecht op het programma. Als eerste van start de Dames Beloften. Hier won Sofie Schilder voor Anne Marit  Sybrandi en Yvonne Nauta, Als 2e de Dames Top. Bij afwezigheid van Irene Schouten en Marijke Groenwoud  wint Esther Kiel. 2e Maaike Verweij en 3e Merel Bosma. Tjilde Bennis werd 26e.

Als 3e van start Heren Top. Hier won wederom Gary Hekman, 2e Jeroen Janissen en 3e  Sjoerd den Hertog. Christiaan Hoekstra werd 11e.

Als laatste Heren Beloften. Hier pakten 8 man een ronde voor. Wabe de Rooij van GroeneHartSport won nipt voor Homme Jan de Groot en Sipke Sijtsma.

Dan was zaterdag de volgende wedstrijd eveneens voor de KNSB cup in Breda. Als eerste van start Heren B. 10 Man pakten een ronde voor. Pijke Steenhuis won voor Jelle Koeleman en Bart Vreugdenhil. (wereld uur record) Joost de Jong van GroeneHart werd 8e. Als tweede Dames Top. Ook hier won Esther Kiel de massa sprint voor Paulien Verhaar en Maaike Verweij. Tjilde Bennis ging onderuit maar kon toch weer aan sluiten, Ze werd 18e.

Bij de Top Heren won wederom Gary Hekman. Toch wel knap als je drie wedstrijden achter elkaar kan winnen. 20 Man pakten een ronde voor. 1e Gary Hekman, 2e Robert Post en 3e Luc Ter Haar. Christiaan Hoekstra werd 28e.

Volgende wedstrijd is het NK kunstijs op 1 januari 2023 op de open Jaap Eeden baan in Amsterdam.

Start om 13.15 uur Dames Neosenioren. Als tweede om 14.15 uur Neosenioren Heren. Als 3e groep. Dames Senioren 16.00 uur en als 4e heren Senioren om 17.30 uur.