Marathonschaatsen

Op nieuwjaarsdag werd het NK marathon verreden op de enige niet overdekte ijsbaan in Nederland n.l. de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Echt barre omstandigheden bleven uit. De wind nam af en het was de gehele middag droog. De categorieën zijn anders ingedeeld n.l. in NeoSenioren dat zijn rijders en rijdsters onder de 23 en Senioren boven de 23 jaar. Op deze manier krijgen schaatsers die niet bij een team zijn aangesloten de kans om mee te rijden in het kampioenschap.

Als eerste van start Dames Neosenioren voor 60 ronden. Niemand wist een ronde voor te pakken. Britt van Wees was de snelste 2e Janne Berkhout en 3e Eline van Voorden.

Dan de 2e groep Neosenioren Heren van start. Dit was echt een levendige wedstrijd. 3 man pakten 3 ronden voor, 1 man had 2 ronde voor en 11 man had 1 ronde voor. Een puzzel voor de jury. Wabe de Rooij van GroeneHartSport won nipt voor Gert Wierda en 3e Wisse Slendebroek.

Bij de Senioren Dames was Irene Schouten natuurlijk oppermachtig. Ze won voor de 6e keer op rij het NK. 2e Ploeggenoot Marijke Groenewoud en 3e Merel Bosma. Tjilde Bennis reed lang mee in een kopgroep maar ging helaas onderuit. Ook de kopgroep kwam niet rond. Tjilde werd 20e.

Bij Senioren Heren pakten 17 man een ronde voor. Ervert Hoolwerf won de eindsprint. 2e Robert Post en 3e Sjoerd den Hertog. Niels Overvoorde van Sportchalet Viehhofen werd 7e. Christiaan Hoekstra werd 19e.

Volgende wedstrijd a.s. zaterdag de 7e januari in het ijspaleis van Heerenveen. Start om 17.15 uur met de Top Dames. Om 20.15 Top Heren en 21.45 uur Heren Beloften.