Marathonschaatsen

Afgelopen zaterdag werd op de IJsbaan Gardingen in Groningen de 14e wedstrijd om de KNSB cup verreden. Met de finale op 11 maart in Leeuwarden zit het seizoen 2022/20123 erop.

Op Gardingen als eerste van start de Heren Beloften over 100 ronden. Een bijzonder aantrekkelijke wedstrijd. 13 man wisten na zware inspanning van vele ronden een rondje vóór te pakken. De toppers van het peloton waren hierbij niet aanwezig. GroeneHartSport was de aanstichter van de coup. Kevin van der Harst was de snelste van de 13, gevolgd door Mathijs van Swieten en Wisse Slenderbroek. GroeneHartSport met Richard van Schie en Joost de Jong werden 8e en 9e.

Bij de dames won natuurlijk Irene Schouten voor ploeggenote Marijke Groenewoud en Elsemiek van Maren. Het was geen cadeautje voor Irene. Ronden lang probeerde een groepje weg te komen, echter het peloton gaf niet op. Irene Schouten won de eindsprint voor Marijke Groenewoud en Elsemieke van Maren. Opvallend was het rijden van Tlilde Bennis, zij zat in de uitgedunde achtervolgende groep en finishte prima als 6e.

Als laatst de Heren Top. Niemand wist weg te komen in een onrustige wedstrijd. Telkens was er een demarrage zonder succes. Het kostte wel veel energie. Harm Visser was de snelste in de eindsprint voor Robert Post en Luc ter Haar. Christiaan Hoekstra had geen goede benen en stapte na 95 ronden van de 125 af.

Deze week reist het peloton naar het Zweedse Lulea voor de wedstrijden op zee ijs. Donderdag de 23e is de eerste bijeenkomst. Voor de dames 40 km en heren 50 km. Zaterdag de 25e is de 2e wedstrijd voor de dames 80 km en heren 100 km en zondag de finale over 100 km dames en 150 km voor de heren. De wedstrijden zijn te volgen op live stream bij de KNSB.

De finale van de KNSB cup is zaterdag de 11e maart op de Elfstedenbaan in Leeuwarden.