Notulen openbare adviesraad vergadering 12 april 2023.

Openbare adviesraad vergadering

Woensdag 12 april 2023 in Dorpspunt te Stompwijk.

Aanwezig adviesraad: Patrick Luk, Suzanne Huisman, Maarten vd Meer, Tini Lansbergen, Bert Wolterbeek, Jurriaan van Ravensteyn, Koen Quint en Shalini Jagesar.

Aanwezig overig:  +/- 50 mensen  

1. Opening en Vaststellen notulen van 26 januari 2023
Patrick Luk opent de vergadering.  De notulen van de vergadering van 26 januari zullen binnenkort gepubliceerd worden op de website. Shalini Jagesar zal de Adviesraad ondersteunen tijdens de vergaderingen, het bijhouden van de website/mailbox en verdere administratieve taken.

Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.

1.a.Spreekrecht – geen insprekers
Er hebben geen insprekers gemeld voor het spreekrecht.

2. UPDATE kade-fietspad verbetering N206 door de heer van Bennekom.
De heer van Bennekom geeft door middel van een presentatie een update over wat er de komende periode gaat gebeuren. De kade wordt opgehoogd en versterkt over een lengte van 830 meter. De dijk wordt verhoogd tussen de 18 en 36 centimeter. In tegenstelling wat eerder is gemeld zal Stedin geen gas en leidingwerk vervangen. Het huidige fietspad wordt vervangen en verbreedt.
Er komt een tijdelijk hekwerk aan de waterkant voor de veiligheid zolang er geen definitief ontwerp bekend is. Bewoners geven aan dat de wens is dat er een vangrail moet komen tussen de autoweg en het fietspad. Echter is dit niet mogelijk vanuit de provincie.
Op 17 april zal gestart worden bij de brug van Stompwijk. In week 24 zullen de werkzaamheden worden afgerond. Er zal in fases worden gewerkt. Er zal één rijbaan over een lengte steeds van 80 meter gebruikt worden om fietsers om te leiden. Er is een vraag gesteld over de trillingen. De heer Van Bennekom geeft aan dat er trilling meters worden geplaatst.
Als er vragen zijn kan men contact opnemen met de uitvoerder Jan van
Bennekom (jan.van.bennekom@vanderleebruchem.nl of 06 27 17 84 07)

Zie onderstaand de presentatie van de heer Van Bennekom. .

3. ODF – Glasvezel Stompwijk
Er is een brief gestuurd naar de inwoners over het glasvezelnetwerk. De aanleg van de wijkcentrale zal starten in april. Er is verschil in de kosten voor de aansluitingen van de glasvezel. We hopen hier 20 april meer duidelijkheid over te krijgen. Moeilijke aansluiting zal € 1995,- kosten en de makkelijke aansluiting € 450,- tot aan de meterkast. De moeilijke of makkelijke aansluiting heeft te maken met de aansluiting tot aan de meterkast.  Voor de bewoners in De kern zijn de kosten € 0,-.Mensen in het buitengebied zullen waarschijnlijk het bedrag van €1995 euro, – moeten betalen. Het advies is om contact op te nemen met info@opendutchfiber.nl om de persoonlijke situatie te bespreken. Er loopt iemand mee van de Gemeente die toezicht houdt op de werkzaamheden. Project moet eind van het jaar worden afgerond.

Actie Adviesraad: In de dorpsketting vermelden wanneer de aansluiting moet worden aangevraagd of een stappenplan. De adviesraad vraagt na bij het het ODF het stappenplan en voortgang voor zowel kern als buitengebied en het goed te communiceren via de media( onder andere DK)


4. Update van lopende projecten
Bereikbaar Stompwijk
-Dr. Van Noortstraat: Op 20 februari is er een bijeenkomst geweest hoe de nieuwe situatie aan de  Dr. van Noortstraat eruit komt te zien. Kadaster is sinds vorige week bezig om alles in te meten zoals de kaders aan de slootkant en de kaders aan de huiskant. Dit is nodig om een nieuwe kader te vormen voor een nieuw definitief plan. De Dr. Van Noortstraat zal op een aantal plekken worden opgehoogd.
-Rioleringsplan: Het Rioleringsplan is redelijk op orde volgens de Gemeente. Dit staat gepland eind 2023.
-Parkeren: Hier wordt naar gekeken. Dit heeft met het kadaster te maken en hiervoor zullen alle situaties worden ingemeten om een definitief parkeerplan te maken.
-Meer en Geerweg: Schiet aardig op en ziet er netjes uit.
-Westeinderweg: Hier wordt naar gekeken. Er zijn vanuit de Westeinderpolder wat opmerkingen gekomen om het daadwerkelijke Westeinderweg tweerichtingsverkeer te maken en welke eisen er moeten komen. De verwachting is als het éénrichtingsverkeer zal worden dat hier te hard gereden zal worden gereden. Er ligt een pilot bij de verkeersdeskundige van de Gemeente om te kijken of het juridisch correct is hoe de verkeerssituatie gaat worden. Als dit wordt goedgekeurd zal dit openbaar gemaakt worden en is er vervolgens een bewaartermijn van zes weken.

Vraag vanuit het publiek of er meer duidelijkheid is over een aanbestedingsprocedure.
De Gemeente gaat de samenwerking aan met een aannemer, dit zal een soort bouwteam worden,  zodat samen met de aannemer gekeken kan worden wat de moeilijke stukken zijn en hoe ze er het beste mee kunnen omgaan. Zodat de Gemeente en de aannemer niet voor verassingen komt te staan. Zodat als er daadwerkelijk gebouwd gaat worden er een veel beter lopend proces zal zijn.  

Actie Adviesraad: Navragen bij de Gemeente hoe de aansprakelijkheid is geregeld voor onder andere de Dr. Van Noortstraat en de overige plannen.

Bouw Update
-Dorpshuis: Eerdaags zal er gesloopt worden. Bewoners zijn hiervan op de hoogste gesteld. Er is uitdrukkelijk gevraagd dit meteen op te ruimen. Gevraagd door bewoners om er snel iets moois van te maken en niet lang braakliggend te laten zoals nu het geval is bij de voormalige bieb. Mooi is niet “betonplaten zoals naast de school”.
-Haalbaarheidsstudie van vidomes: Er is een haalbaarheidsstudie van Vidomes dat alleen over de Van Santhorststraat zou gaan en daar is nu de Zustersdijk bijgekomen. Planning is dat daar in mei een antwoord op komt vanuit Vidomes of het haalbaar is dat daar woningen komen.  
-Flexwonen: Er is nog geen duidelijkheid vanuit de Gemeente. De definitieve kaders voor de locatie Zustersdijk is de Gemeente aan het opstellen. Door de gemeente is Frank van de Voort gevraagd om het contactpersoon te zijn voor de sloop van de Zustersdijk. In mei moet duidelijk worden of er flexwoningen geplaatst gaan worden in Stompwijk.

-Locatie Fontein: Planologische procedure wordt nu doorlopen. Verwachte start zal begin 2024 zijn met start bouw.

ENERGIE TRANSITIE
Er is op 21 maart een bijeenkomst geweest met verschillende thema’s. De Adviesraad heeft besloten om hier meer een adviserende rol in te gaan nemen. Zij kunnen bijvoorbeeld adviseren waar zonnepanelen moeten komen. Er zijn Energiecoaches beschikbaar in Stompwijk die zijn te benaderen via energiecommonLV. Een energiecoach kan helpen bij het verduurzamen van je woning. Er wordt een opmerking gemaakt dat er binnenkort een betere spanningskabel wordt aangelegd waarbij energie terug geleverd kan worden en het interessant is voor inwoners om zonnepanelen aan te schaffen.

Bij meer vragen benader Stef Verburg en/of Vincent de Vrind.

Tureluur
Er wordt gekeken naar een aantal locaties om dit te vestigen in Stompwijk. Er is een brief vanuit de Adviesraad verstuurd naar Gemeente om te vragen of er inmiddels al locaties bekend zijn.  Er is vanuit de Gemeente nog geen uitsluitsel over. De Adviesraad hoopt hier in mei meer duidelijkheid over te krijgen. Er is gevraagd vanuit de Adviesraad aan de Gemeente om kaders op te stellen.

WMO = Wet Maatschappelijke Ondersteuning
De Adviesraad is in gesprek met de Gemeente om de WMO breder op te zetten in Stompwijk zodat het ook in Stompwijk mogelijk wordt om voorzieningen aan te vragen.
Op 18 april is er een gesprek met de WMO Stompwijk en de Adviesraad Sociaal Domein Leidschendam-Voorburg. De wethouder heeft aangegeven graag met de Jeugd van Stompwijk in gesprek te gaan. Ook om te kijken wat de Jeugd van Stompwijk voor Leidschendam-Voorburg kan betekenen.

Omgevingsvisie
De Omgevingswet gaat in per 1-1-2024. De Adviesraad heeft hier een presentatie over gehad van de Gemeente over wat dit precies inhoudt en wat er gaat veranderen bij bijvoorbeeld een aanvraag van een omgevingsvergunning.
Er is door de Adviesraad een gebiedsvisie gemaakt. Dit is overhandigd in juni vorig jaar aan de Gemeente. Ook dit zal voor een deel worden meegenomen in de Gemeentelijke plannen.  
Na de zomer volgen participatieavonden vanuit de Gemeente. Hier zullen de Adviesraad en alle inwoners verder over geïnformeerd worden. Op de website “In gesprek met LV” is meer informatie te vinden over dit onderwerp.
-Busverbinding: Er ligt een plan om de busverbinding tussen Zoetermeer en Leiden te optimaliseren. In de spits reden er 15 bussen per uur. Dit schijnt niet voldoende te zijn. De N206 zal hier ook in worden meegenomen. De Adviesraad zal de voortgang hiervan in de gaten blijven houden.

Website
De website zal binnenkort worden geoptimaliseerd.

Melden
Inwoners kunnen via de website van de Gemeente een melding doen. Mocht dit niet lukken en er komt geen reactie, dan kan er een mail gestuurd worden naar de Adviesraad. De Adviesraad zal dan contact opnemen met de gemeente.  

Ook kunnen meldingen gedaan worden via de buitenbeter-app.

5. Rondvraag 
De Adviesraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de Gemeente. De Adviesraad is gekozen maar wil graag terugkoppeling hebben van de inwoners. Hier zullen we de inwoners de komende periode vragen om hun mening.

Parkeerproblematiek: Er is een plan om een voetpad te maken bij het herstructureren van de Dr. Van Noortstraat. Vraag is waar men dan moet parkeren en of we hier nog iets aan kunnen doen.
Er is in de nacht een meting gedaan wat er aan parkeerbehoefte nodig is. Het is nog niet helemaal zeker of het voetpad er gaat komen. De Adviesraad neemt dit mee in de gesprekken met de Gemeente. Er zijn ook vragen over het parkeren bij het kerkplein. De Adviesraad zal dit ook meenemen in de gesprekken.

6. Sluiting vergadering