Stand van zaken project Bereikbaar Stompwijk

1. Reconstructie Stompwijkseweg

In december 2018 vond de eindoplevering plaats en volgens het contract heeft de aannemer (BAM Infra b.v.) na 18 maanden onderhoud enkele wegvakken herstraat. Diverse verzakkingen en onregelmatigheden in de rijbaan en in de fietssuggestiestroken zijn voor rekening van de aannemer hersteld in 2020. Het onderhoud en beheer is in maart 2021 overgedragen aan de gemeente.

2. Aanleg Veenpoldersweg

De weg met een lengte van 2,1 km is aangelegd door KWS Infra b.v. te Vianen. Het werk startte in juli 2020. De aannemer heeft deze weg half mei 2021 grotendeels opgeleverd. Een volledige opening van de weg was op dat moment echter nog niet mogelijk. Een wegvak van ongeveer 250 meter langs de Westeinderweg is op een later moment in 2022 op palen gefundeerd vanwege de zwakke grondgesteldheid ter plaatse. Het werk is afgerond en de weg is in juni 2022 opengesteld. De weg is inmiddels in gemeentelijk beheer en onderhoud. De Dr. van Noortstraat is nu uitsluitend nog bestemd voor het bestemmingsverkeer.

3. Herinrichting Dr. Van Noortstraat

Als laatste onderdeel van het project Bereikbaar Stompwijk wordt de Dr. Van Noortstraat opnieuw ingericht. Het accent ligt op het verbeteren van de verkeersveiligheid en de woon- en verblijfskwaliteit. De gemeente werkt hierin samen met het Hoogheemraadschap van Rijnland (HHR) die de dijk waarop de weg ligt – waar nodig – zal verhogen en/of versterken. De samenwerkingsovereenkomst met het HHR is 7 februari 2023 vastgesteld door het college en vervolgens ondertekend door beide partijen.

De bewoners en betrokkenen hebben in de periode van juni tot en met september 2021 hun ideeën en wensen over de weginrichting ingebracht. Na inventarisatie daarvan zijn verschillende inrichtingsvarianten opgesteld. Na afstemming met de Adviesraad Stompwijk is een voorlopige voorkeursvariant bepaald. In de maanden december 2021 en januari 2022 vond consultatie plaats over de opgestelde inrichtingsvarianten en de voorlopige voorkeursvariant. De verkregen input is betrokken bij de verdere uitwerking van wegontwerp. Inmiddels is de aanbestedingsprocedure gestart om een marktpartij te selecteren voor de verdere uitwerking en realisatie van het wegontwerp.

Op 5 juli 2022 is het voorlopig wegontwerp vastgesteld door de raad. De herinrichting van de weg biedt kansen om tevens andere (grond)werkzaamheden in het openbare gebied tot uitvoering te brengen. De nutsbedrijven worden in de gelegenheid gesteld om zo nodig onderhoudswerkzaamheden aan kabels en leidingen te verrichten. Inmiddels is bekend dat Stedin de middenspanningskabels zal vervangen. Tevens zal ODF het buitengebied voorzien van glasvezel.

Nader onderzoek heeft uitgewezen dat ook het rioolstelsel in de Dr. van Noortstraat grotendeels dient te worden vervangen. Deze werkzaamheden zijn toegevoegd aan de scope van het project. Al deze ondergrondse werkzaamheden worden uitgevoerd vooruitlopend op de werkzaamheden aan de weg. Naar verwachting wordt hiermee in het najaar van 2023 gestart. Deze inzichten zijn tijdens de bewonersavond van 20 februari 2023 gedeeld met de omgeving.

Gedurende het participatietraject met bewoners, bedrijven en de Adviesraad Stompwijk zijn aanvullende wensen naar voren gekomen die een bijdrage kunnen leveren aan de leefbaarheid van de woonkern van Stompwijk. Het gaat hier onder meer om het realiseren van extra parkeerplaatsen en een ontmoetingsplein nabij de kerk. De haalbaarheid wordt momenteel onderzocht.

Omtrent de uitvoeringskosten ontstaat meer inzicht na uitwerking van het vastgestelde voorlopige wegontwerp en de beschreven aanvullende wensen.