Landlevenfair

Op zaterdag 15 juli, de tweede dag van de Stompwijkse Paardendagen, is het de beurt voor een inmiddels niet meer weg te denken onderdeel van deze dagen, de Landlevenfair.

Na een volle tent met klaverjassers en rummikubbers op de vrijdagmiddag, een succesvolle optocht met daarna ringsteken voor de mooie aanspanningen en een geweldig gezellige eerste avond, konden we vanaf half twaalf het terrein op om op te bouwen. Het was prachtig weer en met maar liefst 43 deelnemers een vol veld. De temperatuur was ideaal om de fair te bezoeken en dat bleek al gauw, want de mensen kwamen in grote getale.

Wij hadden dit jaar de stand ingericht met foto’s van de winkeltjes van weleer. Een selectie van 6, want wat waren er vroeger veel winkeltjes. Er waren foto’s  te zien van bakkerij Havik, kruideniers Suijten en Henk van Santen, kapsalon Schuijt, melkboer Piet Janson en de drogisterij van Van Maren.
Er stonden vragen met daarachter de  antwoorden, bij de foto’s stond ook wat informatie zodat iedereen er wat aan had.

Er kwamen vele herinneringen boven en hopelijk komen hierop nog wat reacties zodat we in de Stompwiic hier wat uitgebreider op in kunnen gaan. Het waren toch de levensaders van het dorp en bij iedereen bekend. De meeste winkeliers kwamen ook nog eens aan huis, dus ook daar moeten mooie verhalen over te vertellen zijn.

De foto’s uit 1941, die destijds door Jan van Bemmelen sr. van iedere volwassen inwoner van Zoeterwoude en Stompwijk zijn gemaakt in opdracht van de Duitsers, werden ook volop bekeken. De meeste namen zijn inmiddels bekend, maar een aantal ontbreekt nog.

Guus Belt kwam langs met een zelf opgegraven potje. Is het een zalfpotje, of een deel van een kandelaar? Komt het uit 1600, of een andere periode? Het is gevonden in Stompwijkse bodem, in de Westeinder polder. En wij mogen gaan bedenken wat het is.

We kregen van Leo van Santen cd’s van het Shantykoor ‘Midscheeps’ om te verkopen/weg te geven. En van de kerk een aantal DVD’s van Stompwijk en omgeving.

Er kwamen een aantal nieuwe leden bij, waar we heel blij mee zijn. Ben je nog geen lid en wil je dat wel worden: geef jezelf op en je krijgt voor € 15,= per jaar 4 boekjes van Stompwiic met prachtige verhalen over ons verleden.

Woon je buiten het dorp dan komt dat op € 25,= vanwege de verzendkosten. Je kunt je ook inschrijven voor de gratis nieuwsbrief. Ga naar de website www.oudstompwijk.nl en geef je e-mailadres door.

Met de beeldbank voor de bidprentjes gaat het ook gestadig door. Inmiddels zijn er bijna 2500. Kijk eens of jouw familie er ook bij staat.

Uiteindelijk kwam er een plotseling einde van de drukke middag door een enorme plensbui. De mensen vlogen onze stand voorbij richting grote tent om te schuilen tegen de bui en ook in onze tent was het vol. Maar er moest ingepakt worden want het volgende evenement, de poldercross, stond al op de planning. Ook daar was het druk met de deelnemers, maar die werden toch nat!

Wij willen iedereen die langs is geweest en/of meegewerkt heeft bedanken, zonder jullie kunnen wij ook niets. Alle info in de vorm van verhalen en foto’s blijven welkom.                                  

Ria Luiten