Notulen Openbare vergadering Adviesraad 16 november 2023

Donderdag 16 november 2023 in Dorpspunt te Stompwijk.

Aanwezig adviesraad: Patrick Luk, Suzanne Huisman, Maarten vd Meer, Tini Lansbergen, Bert Wolterbeek, Koen Quint en Shalini Jagesar.

Aanwezig overig: +/- 25 personen  

1.Opening en vaststellen notulen 31 augustus 2023.
Patrick Luk opent de vergadering. 
Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.

1.a. Spreekrecht – geen insprekers
Er hebben geen insprekers gemeld voor het spreekrecht.

2. Presentatie – Uitleg Cultuurvisie
Vanuit de gemeente Leidschendam-Voorburg is Patty Jacobs aanwezig om iets te vertellen over de cultuurvisie. Patty is door de gemeente gevraagd om een cultuurvisie op te stellen voor de gemeente. Dit zal gebeuren door middel van verschillende gesprekken te voeren met cultuur en kunstorganisaties binnen Leidschendam-Voorburg en Stompwijk. De eerste gesprekken zullen plaatsvinden op 6 december in het Dorpspunt in Stompwijk. Er zijn al meerdere mensen gevraagd aan de gesprekken deel te nemen. De vraag is of we nu iedereen aan boord hebben en zo niet kunnen mensen zich aanmelden bij Patty via het nummer 06-12627899. Er volgt een advertentie in de Dorpsketting zodat mensen zich kunnen aanmelden.

3. Update lopende projecten
-ODF
/Glasvezel
Er is op dit moment een vertraging in het project omdat het in sommige straten moeilijk is om de glasvezel aan te leggen. Inmiddels is er gestart op het Dr. van Noortstraat.
De adviesraad heeft maandelijks een overleg met ODF. De offerte voor het buitengebied volgt eind van het jaar. De schouwingen zijn daar waar mogelijk afgerond. Het bedrag is maximaal 1995 euro. Aansluitingen van De kern zijn al afgerond. Het moet nog wel worden aangesloten aan het POPstation. Planning is dat het project in het eerste kwartaal van 2024 is afgerond. Vragen aan ODF kunt u stellen via info@opendutchfiber.nl. Voorstel is om ook de Adviesraad in de cc mee te nemen.

-Bereikbaar Stompwijk
-Stompwijkseweg is eind november 10 dagen (20 november-1 december) afgesloten in verband met de reparatie van de verzakkingen van de weg. Dit is ook aangegeven met borden.
-Op 6 november is het verkeersbesluit genomen, waarbij conform de geldende bebouwde kom-grens, de Veenpoldersweg t.h.v. het bedrijventerrein binnen de bebouwde kom valt. De bebording wordt hierop aangepast nadat de bezwaartermijn van 6 weken is verstreken.
-Dr. v Noortstraat: Er is een bouwteam opgestart waarbij wordt gekeken hoe we de Dr v Noortstraat kunnen verbeteren. Er volgt een nieuw ontwerp januari-februari 2024. Er zijn verschillende metingen verricht waarbij de uitslagen hiervan worden meegenomen in het ontwerp.
-Eenrichtingsverkeer: Er zijn metingen verricht op zeven verschillende punten. Op de 30km zones wordt gemiddeld 40 km per uur gereden. Dit is het bewijs dat er te hard wordt gereden. Er zijn ook een aantal bezwaren ontvangen omdat mensen nu moeten omrijden en dat de stad slecht bereikbaar is. Ook deze bezwaren worden meegenomen in het ontwerp.

-Bouwupdate
-Locatie Fontein wordt ontwikkeld door Niersman uit Voorschoten. In januari 2023 zijn hier gesprekken over geweest. Op dit moment is er nog geen nieuws. De aannemer moet de plannen nog opstellen. Dit ligt aan het saneringsvraagstuk wat op de bouwlocatie ligt. De aannemer is hierover in gesprek geweest met de grondeigenaren. De gemeente heeft aangegeven mee te willen denken. Vorige week is hier een gesprek over geweest met een bureau die een saneringsplan gaat opstellen. Bij de Omgevingsdienst Haaglanden zal de aanvraag ingediend worden.

-Locatie Zusterdijk is nog geen sloopvergunning. De sloopvergunning moet afgegeven worden door de Omgevingsdienst Haaglanden. Vraag van de inwoners is om wel iets te doen aan de groenvoorziening er omheen. Het pand/gebied ziet er namelijk niet uit. Carl zal dit meenemen en afstemmen met de afdeling Stadsbeheer.

-Locatie Santhorstraat: Vidomes werkt aan eerste ontwerp studie. De eerste plannen kunnen nog niet gepresenteerd worden omdat er nog geen goedkeuring is vanuit de welstand en de collega’s binnen de gemeente. Er volgt binnenkort ook een enquête vanuit de Adviesraad om te peilen wat de wensen zijn als het gaat om woningbouw binnen Stompwijk.

-Energietransitie
Er wordt nagedacht over een visie document Stompwijk energieneutraal 2030. Het document is in de maak. Zodra dit af is zal dit worden gedeeld met de inwoners van Stompwijk. Er is een Kickstart windenergie geweest met de gemeente, werkgroep energietransitie, adviesraad en lokale ondernemers. Hier is gesproken over de mogelijkheden om Erfmolens, Windwokkels, Windturbine te plaatsen. En de locaties waar het geplaatst kan worden. Uitgangspunt is wel dat er draagvlak moet zijn onder de inwoners. Verschillende instanties zullen hier ook bij aangehaakt worden zoals de vogelwerkgroep.

-Tureluur
Stichting De Tureluur wil een duurzaam en maatschappelijk verantwoorde invulling van een recreatief knooppunt in een bijzonder buitengebied realiseren. Het bestaat uit een kleine horecavoorziening, multifunctionele ruimte en verblijfsruimte waar 20 mensen met een verstandelijke beperking een dagactiviteit kunnen uitvoeren. De stichting is nog in onderzoek voor een locatie Driemanspolder Zoetermeer. De Adviesraad heeft de gemeente gevraagd wat er dan gaat gebeuren met de locatie Stompwijkseweg/ Oude Middenweg.

-WarmteLinQ
WarmteLinQ is bezig om het warmtenet aan te leggen via Stompwijk.
Planvorming:
-Gedeputeerde Staten van de provincie november besluit op Milieueffectrapportage (MER) en het concept Provinciaal Inpassingsplan (PIP).
-Na goedkeuring december ter inzage
Zienswijze kan dan ingediend worden (6 weken).
Advies van de adviesraad is aan de inwoners om zeker een kijkje te nemen op de website om te kijken waar het warmtenet komt te liggen en eventueel een zienswijze in te dienen binnen de 6 weken.
-Definitieve MER en PIP eerste helft 2024 behandeld door Provinciale Staten – Na goedkeuring uitvoeringsfase. Uitvoering begin /medio 2025 en medio 2027.
-Tracé en aanlegmethode (weidevogels) Stompwijk bekend. 

Gesprekken met grondeigenaren zijn gestart voor het afsluiten van Zakelijk Recht Overeenkomsten. Mocht dit nog niet het geval zijn geef dit dan aan bij WarmteLinQ. Op 21 november is er een inloopavond.

-WMO
Er wordt gekeken hoe we mensen binnen Stompwijk kunnen ondersteunen die hulp nodig hebben. Denk hierbij aan mensen die hulp nodig hebben op het gebied van Financiën, gezondheid e.d. We zullen kijken hoe we hier meer bekendheid aan kunnen geven. Hier wordt een werkgroep voor opgericht en zal begin december opstarten.

4. Visie Adviesraad
In deze nieuwe visie, opgesteld in de zomer van 2023, kijkt de Adviesraad verder naar wat er noodzakelijk wordt geacht voor de kern Stompwijk en het bijbehorende buitengebied van de gemeente Leidschendam-Stompwijk & Voorburg.
Uitgangspunten van de Adviesraad zijn een vitale kern van Stompwijk met een duurzaam karakter, het behoud van (sociale) voorzieningen in het dorp, het tegengaan van de vergrijzing en de verbetering van de leefbaarheid.  Deze uitgangspunten zijn in lijn met het coalitieakkoord van de gemeenteraad, en zijn door de Adviesraad gegroepeerd in vijf belangrijke thema’s: Wegen, Wonen, Welzijn, Werken en Duurzaamheid (de 4WD Visie). In een vorige Gebiedsvisie werden de 4 W’s reeds aangehaald, Duurzaamheid is als aandachtspunt toegevoegd.

Punten per thema:
Wonen:
Korte termijn
In uitvoering Westeinderweg
Zustersdijk + santhortstraat
Fontein locatie 

Visie: Coalitie 10-12 woningen per jaar
Vraag is onderzoek wat er echt nodig is hiervoor en waar dit mogelijk is. De adviesraad zal hier een enquête voor uitsturen. Enquête volgt!

Werken:
-Bedrijven dragen van economie in hele gebied en alle soorten belangrijk! 
-Faciliteer en stimulatie vanuit gemeente voor vitale en duurzame ontwikkelingen
-Aandacht verkeers intensieve bedrijven
-Ruimte voor agrarische Bedrijven voor ontwikkelingen en lokaal aandacht
-Recreatie en toerisme in veranderd omgeving

Wegen:
-Dr. van noortstraat:Parkeren + kwaliteit bewaken Pilot eenrichting
Stompwijkse weg
-Veenpoldersweg + kruisingen
-Rotonde N 206/ Veenpoldersweg
Bus N 206 verbeteringen
N 206 fietspad + evt. onderhoud lange termijn

Welzijn
-Dorpspunt -School Supermarkt – Stompwijk 92 – etc. allemaal belangrijke voorzieningen/hoe houden we dit draaiende.  
-Aandacht jeugd 12-17 jaar
-Armoede en zorg
-Samenwerking met Adviesraad sociaal domein van LV

Duurzaamheid
Werkgroep Stompwijk Energieneutraal in 2030.
-Zon, wind en warmte
Korte lijnen in collectief met elkaar en voor elkaar.

5. Terugkoppeling 26 oktober jl.
Op 26 oktober is er een bijeenkomst geweest vanuit de gemeente over de Omgevingsvisie. Was een goede avond en er is veel informatie gedeeld. Zodra het verslag hierover is ontvangen zullen we dit verspreiden via de website en de Dorpsketting.

6. Website.
De Website is weer bijgewerkt. Neemt u een kijkje op www.stompwijk.nl/adviesraad  

7. Melden.
Nieuwe Meldpunt op de website van Leidschendam-Voorburg: https://meldingen.lv.nl of bel 14 070.

Meldsysteem als applicatie op uw telefoon
U kunt het meldsysteem toevoegen op het startscherm van uw tablet of smartphone. Het verschijnt dan als een pictogram tussen uw apps. Tikt u op het pictogram, dan opent het meldsysteem meteen in uw browser en kunt u direct een melding maken.

LET OP Buiten Beter APP niet meer gebruiken.
Oproep blijf vooral melden!

8. Rondvraag.
-Graag in de Dorpsketting de volledige agenda opnemen dus ook alle lopende projecten die besproken worden.

9. Sluiting.

De volgende openbare vergadering is op 25 januari 2024.