VrouwActief ….. maart

Een volle bak in het Dorpspunt afgelopen dinsdag. Miep Munninghoff en Annette Piepers van de Groene Cirkel Bijenlandschap kwamen een lezing geven over de wilde bijen in Nederland. Via een kleine quiz in de vorm van vragen via het scherm waarbij de arm opgestoken moest worden bij ja en laag moest blijven bij nee, konden direct na de eerste vraag ongeveer de helft van de vrouwen alweer gaan zitten. Is de hommel een bij? En ja dat is hij. Uiteindelijk bleef Sharon van Geijlswijk als laatste staan en zij was dus de winnares en ontving een spelletje over de bijen.

Er bestaan buiten de honingbijen die we allemaal kennen via de bijenkorven, maar liefst ongeveer 370 soorten wilde bijen. Zij bouwen op allerlei manieren nesten, ze graven nesten in de grond of in dood hout en in holle stengels. De behangersbijen bekleden de wanden met stukjes blad, de metselbijen verzamelen leem en maken tussenwandjes waar ze eieren leggen in elk appartementje. Koekoeksbijen leggen hun eieren in de nesten van andere bijen zodat ze zelf geen nest hoeven te bouwen.

Wij hebben in oktober bijenhotels gemaakt en hoorden dat we deze op een zonnige plaats moeten ophangen. Het is goed om een divers assortiment bloemen met verschillende bloeitijd te hebben. In het voorjaar de wilgenkatjes en de bloeiende klimop. De paardenbloem is ook heel geliefd.  We hebben vreemde soorten voorbij zien komen en het was een interessante avond waar we veel geleerd, maar ook veel gelachen hebben. We kijken toch met andere ogen naar de bij deze zomer. Er waren folders beschikbaar zodat we het thuis nog even kunnen nakijken en ook beter onderscheid kunnen maken tussen de bij (4 vleugels, verbrede achtertars en vaak dicht behaard), wesp ( 4 vleugels, slanke achtertars en minder haar) en zweefvlieg (die hebben maar 2 vleugels).  En een bloeikalender zodat we in de tuin optimaal gebruik kunnen maken van het assortiment waar bijen gek op zijn.

Volgende maand is de jaarvergadering, met daarna een kort programma. Heb je nog iets voor de jaarvergadering geef het aan ons door.

Namens bestuur VrouwActief, Ria Luiten