Toerclub Stompwijk

Toerclub verslagje C1 – Elfdorpentocht 2024

Weeronline-app gaf het gelukkig zaterdag al aan: De zon zal blijven schijnen op deze 79ste Bevrijdingsdag én deze 31ste Elfdorpentocht van Stompwijk. Het is toch een beetje De Feestdag van het dorp. Als dan deze keer ook nog overal langs de route roodwitblauwe vlaggen wapperen, is het niet moeilijk om de fiets te pakken voor willekeurig welke afstand. De C1 ging met captains Aad en Annie plus 3 en 12-jarige Job van start voor de 45 km route. De pijlen wezen ons feilloos de weg door de elf  “dorpen”. Buurgemeente Zoeterwoude-Dorp was het eerst aan de beurt. Onder de N206 door via de Zwetkade en Noordbuurt over de Calvarieberg rechtsaf het Cronesteyn park in, die na de eerste steile beklimming doorkruist werd. In Zoeterwoude-Rijndijk staken we over bij de Rijn met een gevaarlijke manoeuvre. Een man, die niet tot ons clubje behoorde, vond wel dat een aanstormende auto ons voorrang moest verlenen, letterlijk schreeuwde hij: Hij hoort te stoppen! En fietste dus gewoon over. Hoezo? Die regel kenden wij niet. De automobiliste ging gelukkig vol in de remmen. Er ontstond even een heftige woordenwisseling tussen die man en de bijrijder van de auto. Nou ja, even schrikken en door naar Leiderdorp, waarna we in Hoogmade bij de Kromme Does na een kleine 20 km onze eerste stempelpost vonden. Nadat we op het terras aan het water genoten hadden van een kopje koffie ging de tocht verder over het prachtige fietspad langs de Wijde Aa langs de Woudwetering naar Woubrugge waar de Heimanswetering ons begeleidde naar de buitenwijken van Alphen a/d Rijn. We namen het fietspad langs de Rijn (wat zijn er toch veel mooie routes langs het water) en de Lagewaard van Kouderkerk om Hazerswoude Rijndijk te bereiken. Rechtsaf het Oostvaartpad op om in Hazerswoude Dorp bij De Juffrouw onze 2e stempel op te halen. Een gezellig terras compleet met muziek nodigde velen uit voor een tussenstop met 40 km op de teller.

Daarna de laatste etappe over de kerkenpaden van Gelderswoude en Zoeterwoude via de Geerpolder naar de Sporthal in Stompwijk, waar de massa aan fietsers de organisatie zat te bedanken voor deze opnieuw prachtige editie van de Elfdorpentocht.

Chapeau, hulde en dank jullie wel.

Lidia van Leeuwen

Ook van de andere groepen van de Toerclub reden velen een van de mooie routes. De A1 reed met een groep van 10 man de 160km, waarbij regelmatig nog wat rijders aanhaakten. Gelukkig niet voor al te lang, want dan werd de groep wel wat groot. Toch snap ik wel dat het steady tempo en kennis van de route lekker is om bij aan te sluiten. Bij de start waren de wegen nog nat en spetterde het om onze oren, maar gelukkig deed de zon z’n werk en droogde het gedurende de ochtend snel op. We hielden een stop met koffie en appelpunt bij de gezellige stempelpost in De Loet. Ook daarna was de route door o.a. de Krimpenerwaard langs de Vlist weer schitterend. Zo kwamen we na 160km weer terug bij het startpunt en keken terug op een mooie fietsdag.

Arno van Rijn