Afgelopen dinsdag 24 september is de koersvisie Leidschendam-Voorburg behandeld in de commissie Omgeving van onze gemeente. De koersvisie geeft richting voor de omgevingsvisie. De ChirsteUnie heeft de volgende tekst ingebracht:
Via participatie en werksessies is er een mooi document opgesteld. Aanvullend zijn er op de bijeenkomst van 16 september 2024 vragen gesteld op specifieke onderwerpen, wij gaan ervan uit dat deze in het levend document “Koersnotitie omgevingsvisie 2050” worden meegenomen. Het combineren van groen en bebouwing met de 3-30-300 regel lijkt ons een goede norm voor groenbeleid in onze gemeente.
De koersvisie gaat in hoofdlijnen over stedelijk gebied en het buitengebied met Stompwijk, ieder bij benadering de helft qua oppervlakte. Er zijn al veel studies gedaan naar de inrichting van ons land en ook naar de inrichting rondom de steden. Een ring van natuur rondom de stad, ook zichtbaar in de Duivencorridor en hoofdgroenstructuur.
Op de a4 ziet u het wapen van Stompwijk, goedgekeurd bij koninklijk besluit in 1887. Een wapen of logo kenmerken zaken die belangrijk gevonden worden. Het wapen toont een landschap van voor de industrialisatie en intensivering van de landbouw. Grootschalige landbouw vindt nu plaats in andere delen van Nederland.
Mensen uit de stad willen de natuur beleven en trekken graag de polders van Stompwijk in, bijvoorbeeld op de open dag van boerderij en buitenplaats Akkerlust. Ook wethouder Bremer was daarbij. Vroeger investeerden notabelen uit de stad in buitenplaatsen in Stompwijk, zoals buitenplaats Akkerlust. Het beleven van de natuur is gratis, een toegangspoort met tol zou mooi zijn om dat landschap ook te financieren.
Met deze koersvisie is het momentum daar
Het buitengebied kampt met uitdagingen en verrommeling:
De kleinschalige boeren die met passie het landschap beheren hebben het moeilijk. Er is ingewikkelde regelgeving en hoge kosten voor bedrijfsvoering. Door het ontbreken van akkerbouw en het verdwijnen van derogatie (mestwetgeving) zijn er hoge kosten voor mestafvoer. Het rendement staat onder druk zonder neveninkomsten of verbreding.
De veenweiden gebieden staan ook voor een transitie, uitstoot van CO2 door oxidatie van het veen en bodemdaling. Het verhogen van het waterpeil, vernatting van polders wordt beleid en zware machines kunnen het land niet op. Wellicht is die kleinschalige boer zo gek nog niet.
De Big Five veenweide vogels hebben het moeilijk en aantallen dalen, de big five zijn de tureluur, scholekster, slobeend, grutto en de kievit
Een duidelijke visie is nodig. Nu worden er perceeltjes aangekocht door speculanten in de hoop dat er een bestemmingswijziging komt naar buiten-stedelijk bouwen. Tevens geeft de politie voorlichting over ondermijning in het buitengebied want zij zien risico’s.
Terug naar het logo. Het wapen van Stompwijk met het buitengebied stond voorheen in het oude logo tot voor de fusie in 2002. Een logo met de verbinding van het landschap, de stad en het stromend water. De ChristenUnie wil graag de stad met het buitengebied weer verbinden, zoals vroeger bij de buitenplaatsen.
Burger coöperatie Land van Ons investeert met geld van inwoners in landbouwgrond voor biodiversiteit, natuurlijke voedselproductie en zorgt voor de sociale verbinding en financiële ondersteuning tussen stad en buitengebied.
De stip op de horizon voor het buitengebied.
Dan kunnen de hoofdpersonen Norah en Isaac uit de koersvisie, financieel investeren in grond, recreëren met paardrijden, fietsen, kanoën, wandelen en de Big Five veenweidevogels spotten en wellicht in de toekomst een hert zien.
De ChristenUnie heeft de volgende vraag aan de wethouder gesteld:
In het verleden hebben wel eerder om een plan voor het buitengebied gevraagd via een motie. Graag horen wij een reactie van de wethouder op onze ideeën met meer concrete invulling van plannen dan ronkende teksten op papier.
Namens de ChristenUnie fractie, Frank Wilschut en Coert Bregman