Toernieuws Toerclub Stompwijk

Tegen het einde van ons fietsseizoen staat bij ons nog een lange tocht op de kalender. De Wiekentocht, die ons leidt naar de molens bij Kinderdijk. Een wereldberoemde toeristische attractie. Als captain van de A1 pak ik dan op zaterdagavond nog even de kaart erbij om te kijken of er nog meer molens zijn om onderweg langs te rijden. Er staan er natuurlijk 3 net buiten Stompwijk, daar rijden we bijna nooit langs maar nu was het een goed excuus om weer eens door het Wilsveen te rijden. De volgende stonden nabij de Rottemeren. Op dat punt zouden we ook net een regenbui inrijden. We voelden de eerste spetters al, maar we sloegen echter net linksaf en reden meteen de bui weer uit. De A2 trof bij Kruisweg een buitje. Een deel van de groep had daar geen zin in en besloot terug naar huis te gaan. In de tunnel aldaar stopte de rest van de groep even om een regenjack aan te trekken, maar toen ze weer verder reden was de bui alweer over. Kennelijk hadden de 7 afhakers ook de buien met zich meegenomen, want het is verder de hele route droog gebleven. De wiekentocht is ook vaak een tocht met veel pontjes. Op de eerste bij Moordrecht reden 2 groepen elkaar net mis. De A1 was net begonnen aan de overtocht toen de A2 aan kwam rijden. Kennelijk vonden ze dat maar niks, want bij de volgende pont bij Krimpen hadden ze het zo uitgekiend dat ze zo de boot op konden rijden. De A1 had eerst 10 minuten staan wachten en de B ook 5 minuten. Maar zo stonden wel alle groepen tegelijk op de boot. De pont bij Bergambacht lag eveneens nog te wachten toen de A2 aan kwam rijden. Zo zie je maar dat je als captain ook een beetje geluk moet hebben. De ene keer stuur je je groep per ongeluk vele kilometers om, de andere keer bespaar je ze veel wachttijd.

In al dat overvaren gaat wel veel tijd zitten, dus pas tegen 13.30 uur kwamen de groepen weer in Stompwijk terug. Ze hadden toen 110 km op de teller staan.

De C-groepen

Bij ons ging de Wiekentocht niet helemaal zoals het hoort. Met z’n 6en gestart, beetje bewolkt, maar nog droog. Ik koos ervoor om via het Westerpark de kortste weg te nemen naar Bleiswijk. In dat park ging het dus fout. Ter plaatse lag er een laag zand gemengd met klei, wat het glibberig maakte. Daar gingen er 3 van ons onderuit. De schade viel gelukkig mee, niets aan de fietsen. Hier en daar een pleister, wat bagger eraf gespoeld en schoongeveegd konden we zachtjes aan bekomend van de schrik weer verder. Tot we in een fikse regenbui kwamen. Toen hadden we het wel zo’n beetje gehad en besloten bij de dichtstbijzijnde koffietent te stoppen. Dat bleek tegenwoordig een McDonalds te zijn. De koffie smaakte er prima en daarna maakten we rechtsomkeert en gingen weer op huis aan. Zodoende waren we om 11.15 alweer thuis met maar 33 km. De C2 waren, zonder captain ia, maar met z’n 3en. Die zijn wel in Oud Verlaat koffie wezen drinken. Zij waren

ook wel kletsnat geregend, maar op de terugweg droogde dat al weer aardig op. Zij waren om 12 uur thuis met 55 km en hadden lekker gefietst.

Volgens week staat er een nieuwe tocht op de kalender. Alle groepen drinken dan koffie in Nieuwkoop bij restaurant ‘De Eerste Aanleg’. De A en B rijden ongeveer 75km, de C ongeveer 55km. De start is om 8.30 uur vanaf Oostvlietweg 30.

Arno en Annie van Rijn