Stichting Kinderhulp Roemenië

Slechts 2000 km van huis bevindt zich Roemenië, een land waar de tijd heeft stil gestaan en na de politieke omwenteling nu 10 jaar geleden, de economie nog maar moeizaam op gang komt. Wie kan zich niet de tv beelden herinneren van de schrijnende omstandigheden waarin kindertehuizen zich bevonden. Inmiddels hebben vele organisaties zich hiermee bezig gehouden en elke organisatie probeert op hun manier een steentje bij te dragen. Theo en Bep van der Meer zijn een jaar of vier geleden in Roemenië op vakantie geweest en werden getroffen door het straatbeeld en de bijzonder armoedige wijze van leven. In onze directe omgeving is dit toch wel veruit het armste land in vergelijking met Bulgarije en Turkije waar ze ook geweest zijn.
Die reis is hen altijd bij gebleven en nu ruim een jaar geleden kwamen Theo en Bep in aanraking met de Stichting kinderhulp Roemenië in Moerkapelle. Een stichting die 10 jaar lang actief donateurs werft en hun woorden weet om te zetten in daden. Er wordt van alles ingezameld kleding, speel-goed, kinderwagens, conser-venbikken, potten, pannen, bestek, naaimachines, lappen stof, wol, hand- en theedoe-ken noem maar op.

Elke maandagavond staat een club van pakweg 25 trouwe vrijwilligers klaar om de binnen gekomen goederen te sorteren. Kan je nagaan wat er binnen komt. Soort bij soort en pallets vol. Alles wordt opgeslagen in een loods in Waddinxveen. Goederen die stuk zijn worden opgeknapt door de ‘technische dienst’ waar Theo zijn diensten heeft aangeboden. Een grauw grijs kinderledikantje krijgt vrolijke gele en blauwe kleuren. Bep naait een hemeltje en via de Pelgrimshoeve in Zoetermeer wordt een matrasje pasklaar gemaakt en bekleed en dekentjes genaaid, waardoor het geheel weer een vrolijk aanzicht heeft gekregen en ingeleverd kan worden. De verzamelde spullen worden verpakt en gesorteerd en geadministreerd. Een hele klus. Van geldelijke donaties wordt dit jaar bijvoorbeeld in Roemenië hout gekocht voor het maken van toiletten. De inwoners bouwen de toiletten dan zelf, waardoor de eigen verantwoordelijkheid wordt gestimuleerd.

Elke twee jaar wordt een project gezocht in Roemenië, waarbij in een bepaalde provincie een aantal dorpen wordt uitgekozen die voor deze goederenhulp in aanmerking komen. Afgelopen jaar en dit jaar zijn dit vijf dorpen.
Hieraan worden wel voorwaarden gesteld, zoals 50 % van de inwoners heeft geen regulier werk, het gezamenlijke project omvat 500 tot 600 kinderrijke gezinnen, het gebied moet goed bereikbaar zijn voor vrachtwagens en de overheid moet mee willen werken. In april worden de voorbereidingen getroffen. Er wordt gewerkt met een bepaald puntensysteem om de goederen zo goed mogelijk te verdelen. Heeft men enige middelen van bestaan zoals het bezit van een geit of koe dan krijgt men minder hulpgoederen. Dit is een gigantisch werk. Er wordt gekeken naar de gezinssamenstelling, zodat elk gezin een basispakket krijgt van bijvoorbeeld lakens en dekens. De invalide man die beide benen kwijt is krijgt een eigen invalidenwagentje zodat hij zich eindelijk kan verplaatsen en niet meer gebonden is aan het vaste plekje op straat voor zijn huis. De wereld staat voor hem weer open. De scholen werden afgelopen jaar verrast met leermiddelen en 10, voor ons verouderde microscopen, de kindertehuizen met driewielers, het klooster met stoelen en heugaveld tegels en aardappels en het meisjestehuis met naaimachines om zelf kleding te maken en te verkopen om op die manier de economie weer een beetje op gang te brengen.

Elk jaar in november gaat een konvooi van 15 vrachtwagens op weg om de goederen af te leveren. Elke vrachtwagen heeft chauffeur en bijrijder, er wordt geslapen in een vrachtwagen met 14 stapelbedden en gekookt in een andere. Goederen voor onderweg zijn gesponsord zoals brood door de bakker, vlees door de slager, nasi door de chinees, benzine en auto’s worden door bedrijven beschik-baar gesteld. Dus alles is gesponsord en dat maakt dat er niets aan de strijkstok blijft hangen en alles op de juiste plaats terecht komt. Ook komen er goederen mee terug zoals bezems en manden die hier weer op braderieën verkocht worden, de verkregen gelden worden weer omgezet in goederen.

Elk jaar wordt een kerstpakkettenactie georganiseerd. Een standaard doos (laat zich makkelijk stapelen) wordt gevuld met levensmiddelen en uitgedeeld. Hiervoor wil Theo zich hard maken. Theo heeft Jos de Graaf van de supermarkt bereid gevonden om mee te werken. In de supermarkt staat een grote doos met daarbij een lijst van wat de mensen dringend nodig hebben zoals rijst, meel, macaroni, jam, hagelslag thee, toiletpapier en noem maar op. In die doos kunt u, het liefst zoveel mogelijk boodschappen doen, van die artikelen stelt Theo dan pakketten samen. U kunt natuurlijk ook een bedrag beschikbaar stellen. Ook bedrijven die kerstpakketten willen sponsoren zijn van harte welkom.
Het leuke is dat Theo dit jaar zelf mee gaat om de goederen en kerstpakketten uit te delen Het wordt dan tweeënhalve dag heen- en terug reizen en drie dagen uitdelen. Dan kan hij met zijn eigen ogen de blijdschap in die ogen zien, die eerst
afwachtend staan en zich langzaam vullen met blijdschap en hem herinnert aan die dagen van toen dat hij zelf verwend werd met een kerstpakket van de baas. Het is voor hen een extraatje in een zware tijd van het jaar en vele gezinnen beleven hierdoor een onvergetelijke kerst. De gezinnen verblijven in schamele maar wel kleurrijke afbladderende woningen aan veelal ongeplaveide straten waar de kippen scharrelen en de erfjes modderig zijn.
Het ontvangst zal net als vorig jaar weer emotioneel zijn. Rijen kinderen met vlaggetjes in de hand zwaaiend naar alle vrachtwagens, een rondrit door het dorp met paard en wagen, waar kinderkoren hun gezang ten horen brengen om hun blijdschap te tonen.
Theo gaat het allemaal meebeleven en is erg blij met uw bijdrage in welke vorm dan ook. Dat kan zijn door spullen die u toch nog kwijt wilt, een financiële bijdrage of door het vullen van het kerstpakket.
Meer informatie is te verkrijgen bij Theo van der Meer, Dr. Van Noortstraat 37 en zijn telefoonnummer is 071 5802683.
Petra Oliehoek- van Es