MARATHON SCHAATSEN

Afgelopen woensdag was de ploegenpresentatie in Alkmaar en een zogenaamde opwarm wedstrijd. Zaterdag in Amsterdam werd de toon gezet voor het komende seizoen. Een levendige wedstrijd waarbij de sterkste ploegen elkaar geen seconden ruimte gaven. Bij de twaalf uitlopers, die een ronde voorsprong op het peloton pakten, waren bijna alle grote ploegen vertegenwoordigd. Toch kwam er een verrassende, voor Bional, sterk rijdende Yoeri Lissenberg als winnaar over de streep. Tweede werd, voor Nuon rijdend, Bert Jan van der Veen, en derde (Frisia) Peter de Vries. Joost Juffermans was in Alkmaar wellicht de opvallendste rijder. Hij viel daar zo op dat iedereen hem inmiddels herkend. Een 10e plaats met 2 ronden voorsprong was natuurlijk uitstekend. Zaterdag in Amsterdam was Joost nog niet geheel hersteld van de inspanningen van woensdag en finishte in het inmiddels 25% kleinere peloton. Martijn van Es daarentegen draaide de zaken juist andersom. Martijn reed in Alkmaar voorin het peloton zijn rondjes en had zaterdag voldoende energie om met enkele uitlooppogingen mee te gaan. Dit lukte net niet om met het juiste groepje mee te gaan. In de finale bij de afsprint van het peloton kwam zijn sprintersklasse naar boven, vocht zich naar voren en finishte als 5e van het peloton
en als 17e in de einduitslag. Een prima resultaat en de eerste punten zijn binnen. Zaterdag a.s. strijken de mannen van de lange in adem in Utrecht neer voor de dames A en B rijders. Start 19.30 uur. Maandag 26 oktober zijn er gewestelijke wedstrijden op de Haagse Uithof aanvang 21.15 uur voor Dames, B-, Veteranen en A rijders.
Aad de Haas