MARATHON SCHAATSEN

Het wordt steeds leuker om naar marathon schaatsen te kijken. Afgelopen zaterdag op de Vechtsebanen in Utrecht kregen de schaatsliefhebbers een kanjer van een wedstrijd voorgeschoteld.Vooral de eerste zestig ronden stonden bol van de ontsnappingen in een laag vliegend tempo. Dit bleek ook uit de uitvallers. Nog geen 50 rijders van de 82 wisten de wedstrijd uit te rijden. Drie man, Henk Angenent, Jan Maarten Heideman en Bert Jan van der Veen wisten op het murw geschaatste peloton een ronde voorsprong te nemen. Aansluiting bij het peloton geschiedde pas na 70 ronden. Toen was bij de meeste rijders het beste eraf. Jan Maarten Heideman (DSB ploeg) won de spectaculaire sprint voor Bert Jan van der Veen (NUON) en voor TVM rijdend Henk Angenent. Van der Veen is nu leider in het klassement. Bij de dames won Linda Verdouw. Een klasbak uit Oudewater die de drie zusjes Smit, waaronder Gretha te snel af was. Danielle Bekkering werd 2e en Jolanda Langland 3e. Martijn van Es stapte zaterdag in de auto met de woorden, ik heb kou gevat en als ik gisteren had moeten rijden had ik thuis gebleven. Een zaterdagmiddagslaapje en wat lieve woordjes van Mariska misten hun uitwerking niet. Het ging hartstikke goed in dat moordende tempo. Trok mee ten aanval en sprintte als vanouds om de premiesprints. Hij had alleen een beetje pech in de laatste 1½ ronde omdat hij een zwieper kreeg van een andere rijder waardoor er zo maar 15 man onder hem door schoof. Martijn finishte als 26e. Joost Juffermans was weer echt goed op dreef. Hij ging direct in het begin van de wedstrijd in de aanval mee en deed dat nog een keer of 5, 6. Opmerkelijk is Joost zn herstel vermogen in zo’n speed wedstrijd. Telkens denk ik: Hij is kapot, maar het tegendeel is waar. Na 4, 5 ronden trekt hij weer mee in de aanval. In een tumultueuze eindsprint werd Joost 15e en 18e in de einduitslag. Ook voor Joost zijn de eerste punten binnen. Volgende week staat de ijsbaan Kardingen in Groningen op het programma voor Veteranen, A en B rijders. Start om 19.30 uur. Vrijdag 1 november start voor de 12e keer de Peter van Vliet Cup op de Haagse Uithof. Er zijn 8 wedstrijden. Deelnemen kan in groep 1: jeugd t/m 15 jaar, groep 2: dames en recreanten vanaf 18 jaar en in groep 3: jeugd t/m 17 jaar, veteranen en licentiehouders. Inschrijven op de Uithof vanaf 21.15 uur, Interesse? Bel gerust tel. 071-5801134
Aad de Haas