Marathon schaatsen

Op IJsbaan de Schegt in Deventer is afgelopen zaterdag de 8e wedstrijd om de Essent cup verreden. De buitenlanders, waaronder drie Russische langebaanrijders, maakten de wedstrijd met Cedric Michaud als gretige aanvaller en KC Boutiette als winnaar van de massasprint. Jan Maarten Heideman werd 2e en de dekselse Roel van Hest pakte de 3e plaats . Niemand mocht weg in deze opwarmwedstrijd voor de Greenery Six en het naderende natuurijs. De ploegen neutraliseerde elke uitlooppoging van vooral de Fransman Michaud en Kurt Wubben. De Fransman is een klasse apart, hij kan 7-8 ronden alleen in hoog tempo vooruit rijden. Hij finishte als 4e. Martijn van Es reed vrolijk rond wachtend op zijn kansen en klaar voor de zesdaagse. Hij finishte als 25e. Joost Juffermans was niet tevreden over zichzelf met een 38e plaats. Ik heb niet goed gereden, zei hij. Maar ja er zijn nog 19 wedstrijden op kunstijs, inclusief de zesdaagse en het NK, te gaan. Er komen nog wel kansen om met een flinke zak met punten huiswaarts te keren. Bij de dames won Jenita Hulzebosch voor Petra Grimbergen en Danielle Bekkering.
Voor het gewest reed vorige week maandag bij de dames Mariska Scholtes mee. Bij Mariska zie ik goede progressie in zowel schaatstechniek als wedstrijdinzicht. Marga Stijnman verbetert elke wedstrijd. De wedstrijd werd gewonnen door Lucy Witteman uit Oegstgeest. Geerd Hilgersom weerde zich kranig. De landelijke rijders beheersen de wedstrijd en daar hebben de meeste rijders van het gewest hun handen vol aan. Geerd finishte net naast de punten, Vandaag dinsdag 10 december start de Greenery Six in Assen, vervolgens Heerenveen, Breda, Alkmaar, Den Haag start om 19.30 uur en de finale zondagmiddag in Utrecht start om 14.00 uur. En tussendoor wellicht nog enkel natuurijs wedstrijden.
Maandag 16 december gewestelijke wedstrijden op de Uithof voor dames, B, Veteranen en A rijders. De Van Vlietcup wordt op 3 januari voortgezet. Op vrijdag 20 december wordt er gestreden om de Piet Keijzer bokaal. Dit is dezelfde indeling als de Van Vlietcup.
Aad de Haas