MARATHON SCHAATSEN

Greenery Six en natuurijs loodzwaar voor de marathon schaatsers.
Afgelopen maandag begon het met de eerste wedstrijd op natuurijs in Noord Laren, vier wedstrijden voor de Greenery Six, een marathon op de plas nabij Oudehaske en vervolgens nog twee wedstrijden voor de Six. Wat mij opgevallen is dat er elke wedstrijd keihard wordt geschaatst. Van de drie wedstrijden van de Six, welke ik mocht meemaken, heb ik bijzonder genoten. Winnaar van de zes wedstrijden, met 42 punten voorsprong, werd de TGV uit Frankrijk Cedric Michaud. Een topper die de aanval kiest en weet hoe je PR moet maken voor het marathon schaatsen. Jan Maarten Heideman werd 2e met 2 punten verschil op Ard Alders. 4e werd Yoeri Lisssenberg en 5e Bart Veldkamp die zijn rentree maakte bij het marathon schaatsen.Bij de dames won Lieke Splinter de Greenery van drie wedstrijden voor Daniëlle Bekkering en Linda Verdouw die de laatste wedstrijd won.
Joost Juffermans reed in Noord Laren de eerste natuurijs wedstrijd mee, vervolgens drie wedstrijden voor The Greenery Six . Hij was niet 100% fit en liet de wedstrijd in Alkmaar lopen en daarmede ook de volgende wedstrijden voor de
Six. Vrijdagavond reisde hij af naar Oudehaske om om 9 uur te starten op de plas voor, volgens Joost, een sprint van 75 km. Ongelooflijk hoe hard die echte natuurijs schaatsers er overheen racen. Een fantastische ervaring, had ik niet willen missen aldus Joost. Hij finishte als 34e. Martijn van Es reed een grandioze Six. Ploegleider en schaatsprofessor Theo Vergeer was afgelopen zondag na de finale in Utrecht bijzonder tevreden over zijn pupillen. Martijn liet de wedstrijd in Noord Laren lopen. Hij ging voor 110 % tegen de Six aan. Het resultaat een 18e plaats (vorig jaar 32e)met 43 punten in het eindklassement. Als beste uitslag een 8e plaats met een ronde voorsprong in de finale in Utrecht. Voorwaar een prestatie als je bedenkt dat hij zaterdag ook in Oudehaske met die 75 km sprint meedeed. Weliswaar, op aanwijzing van de ploegleiding, na 45 km afgestapt, maar toch. Ploegmaat Martijn Bovenmars won verrassend in Den Haag en dat had Martijn van Es ook kunnen overkomen zondag in Utrecht. Een weekje herstel en dan zaterdag in Groningen voor de cup als opwarmer voor het NK op 2e kerstdag in Heerenveen. Deze wedstrijd komt geheel op de TV. Verder vrijdag de Piet Keijzerbokaal op de Haagse Uithof.
Aad de Haas