Marleen de Haas en Femke Hilgersom naar NK Juniore

Tijdens de landelijke selectie die afgelopen zaterdag en zondag werd gehouden op de ijsbaan van Deventer zijn Marleen de Haas en Femke Hilgersom er in geslaagd zich te plaatsen voor NK Junioren dat van 31 januari t/m 2 februari in Den Haag verreden wordt. Ilse Hilgersom miste kwalificatie op een haar na en moet voorlopig plaats nemen op de reservebank. De omstandigheden waren in Deventer zeer wisselend. Doordat de ijsbaan slechts semioverdekt is heeft de wind vrij spel. Het ene moment heb je wind mee en een ronde later blaast de wind in je gezicht. Sommige schaatsers bleken daarom wel wat benadeeld door de omstandigheden.
Marleen trok zich van de omstandigheden weinig aan en wist zich keurig naar een 4de plaats in de eindklassering te rijden. Na een redelijke 500 meter (47.38), waarbij de wind flink tegen was, volgde een zeer goede 1000 meter: 1.32.76.
Ilse had wat meer moeite met de omstandigheden. Haar scores van resp. 47.50 en 1.35.33 leverde haar na afloop een 15de plek op. Daar de eerste 14 zich plaatsten moet Ilse hopen op een afzegging van een geplaatste deelneemster om nog op het NK te mogen starten.
Femke Hilgersom moest als Bjunior 2 dagen aan de bak. De eerste dag sloot ze zeer verdienstelijk als 3de af. Na een matige 500 meter (44.82), waarbij haar slag te lang bleek voor het zware ijs, volgde een perfecte 1000 meter: 1.28.61. Op de 3de afstand (1500 meter) was haar tijd van 2.24.14 voldoende om haar derde plek in de eindrangschikking te handhaven. Ook Femke kan zich opmaken voor het NK.
Omdat Tim Gareman zich eerder al verzekerde van deelname, zullen 3 Stompwijkse schaatsers acte de presence geven tijdens het NK.