Muizenissen

Toen ik de hond aan het uitlaten was hoorde ik ze weer: kievieten! Voor mij is dat een teken dat de lente weer begonnen is en heel toevallig hebben alle weermannen en vrouwen, Erwin Krol, Peter Timofeef, John Bernard, Diana Woei, Jan Pelleboer enz. het ook al over de lente, maar dan over de meteorologische. What’s in the name. Maar het lentegevoel werd in de afgelopen week bekrachtigd door een fel zonnetje en aangename temperaturen. Voor de tijd van het jaar dan. Dat heb ik mijn kinderen effe heel duidelijk moeten maken want zodra wij zeggen “O, morgen wordt het lekker weer” dan zijn zij al in staat om in korte broek en hempje naar buiten te rennen.
Dit jaar betekent mooi weer voor mij dat ik de tuin in moet: uitgraven, zand er weer in scheppen en tegelen. Maar ik ben daar niet de enige in onze nieuwe wijk. Als bijen zwermen alle nieuwe bewoners uit, met kruiwagens en tuingereedschappen bewapend, vol aan de slag om de tuin op tijd klaar te hebben voor het eerste zomerseizoen in het nieuwe huis. Inclusief de vele kinderen die zij allen voortgebracht hebben. Kreeg ik twee weken geleden, toen de temperaturen nog onder nul waren, de jongens niet het huis uit, nu krijg ik ze bijna het huis niet meer in. En als ik ze dan tóch uiteindelijk binnen heb dan kunnen ze linea recta de douche in omdat ze van top tot teen onder het zand zitten. Sterker nog, ik denk dat zij al ruim een volle kruiwagen zand via de afvoer van de douche hebben gespoeld…..Maar wat wil je ook met zoveel kinderen in de buurt. Ze zijn de hele dag bezig vriendjes te maken en straten te verkennen, en omdat de meeste tuinen nog schuttingloos zijn, andermans speelgoed uit proberen.
En tussendoor moet ik de tuin afgraven en de afgegraven grond afvoeren. Wát een werk! Maar je bent niet de enige die deze lijfstraf moet ondergaan en gedeelde smart is nog steeds halve smart! Tijdens de pauzes van deze dwangarbeid kan er mooi overlegd worden met de buren hoe diep we gaan, hoeveel straatzand we nodig hebben en wat voor schuttingen er gezet gaan worden. Uiteraard worden dan de kelen zandvrij gemaakt door een overheerlijk biertje met als nadeel dat de pauzes daardoor wel eens uitlopen, maar dat heeft weer een voordeel want zo hoor je allerlei ideeën hoe je een tuin kan inrichten en dat scheelt weer in het kijken naar tuinprogramma’s op de televisie.
Dus wat mij betreft mag het mooie weer nu echt gaan doorzetten zodat we binnen niet al te lange tijd de tuin dicht hebben en de jongens zandvrij binnen gehaald kunnen worden.
Dat scheelt dan weer vijf wasjes per week voor de wasmachine!

Arjen Veldhuizen