Hypocriet……..

Nee, vergis je niet… ik ben niet vóór een oorlog in Irak, zeker niet. Ik betreur het ten zeerste dat partijen er met goed menselijk fatsoen niet uit komen. Ondanks de vele pogingen van inspecteurs die de afgelopen maanden in Irak bezig zijn geweest om uiteindelijk met een compromis te komen, kon de Veiligheidsraad een inval in Irak niet keren. Voor mij is het een feit dat welke pogingen er ook gedaan werden en welke rapporten er ook opgesteld worden, Amerika zijn besluit al vast stond. Het moest en zou ervan komen.
Natuurlijk zijn mijn gedachten bij de onschuldige slachtoffers die er vallen. Dan tel ik niet alleen de burgerslachtoffers, maar ook de militairen die ingezet worden om deze klus weer te klaren. En wanneer dat gebeurd is, weet je als mens nooit met welke problemen je vijf jaar later zit. Gezondheid laat zich tegenwoordig meten niet alleen in de directe massavernietigingswapens die men gebruikt, maar naar de klachten waarvan men jaren later pas de gevolgen van ondervindt.
Niemand in de Veiligheidsraad kon de yankee zijn oorlogszucht remmen. Zelfs de voormalige ‘grootmachten’ zijn niet instaat de machine te stoppen met hun vetorecht. Hoog van de toren wordt er geblazen dat zowel China als Rusland gebruik zouden maken van hun vetorecht, wanneer Amerika besloten had een resolutie in te brengen. Maar wat hypocriet is dit gedrag om te zwaaien met je vetorecht, wanneer je thuis zelf niet de boel op orde hebt. Zowel Rusland die het recht meent te hebben Tjetjenië binnen te vallen en hier onschuldige burgers onderdrukt alsook de Chinees die Tibet al jarenlang bezet houdt, durven nu een vetorecht uit te spreken. Het is schandalig dat deze landen bevolkingsgroepen durven te deporteren naar elders om hun eigen mensen daar te lokaliseren. Probleem wat deze onderdrukte landen tegen hebben, is het economisch belang. Dat er voor de wereldlanden hier geen economische belangen binnen te halen zijn, zal de Amerikaan zijn manschappen niet aanwenden om dit terreur te bestrijden.
Onder het mom van ‘terrorisme’ bestrijden, kun je op deze aardbol een vrijbrief krijgen andere volkeren te onderdrukken. Ik vraag mij naar alle eerlijkheid af, hoe lang andere landen de tolerantie op kunnen brengen dit terrorisme niet te bestrijden.

Leo Wijnhoven…. u weet wel, die van de Zustersdijk