De Palmpasen !

Het is bijna palmpasen, dat is wanneer Jezus als een koning ingehaald word door alle mensen de zondag voor de “goede week” voor Pasen. Voor deze viering willen we alle kinderen oproepen om voor een opa, oma of misschien een zieke buurvrouw, een zieke buurman of tante of oom een echte Palmpaasstok te maken. Dit is een oud gebruik om de Lente in te gaan en alle oude of zieke mensen alvast een stukje vrolijkheid en lente in huis te geven en te laten zien dat we ze niet vergeten. Dit is altijd met Palmpasen omdat dan aan het einde van de vastentijd nog eens extra gedacht word aan het delen en goed zijn voor alle mensen.
Een Palmpaasstok maak je als volgt:
Van hout maken we een kruis en daaraan hangen we de hele palmpaasgedachte op.
We versieren hem met palmtakjes om de eeuwige lente aan te geven omdat deze het gehele jaar groen blijven.
Op de top zetten we een broodhaan omdat deze haan het licht aangeeft, hij is tenslotte de eerste ‘s ochtends die de zon ziet opkomen.
En dan aan beide kanten van het verticale kruisgedeelte hangen we zakje met wat lekkers erin dat we willen delen, bijv. een sinaasappel of wat snoepjes.
Verder mag je hem nog versieren met linten zoals ook de oude Germanen al deden, want daar komt het gebruik gedeeltelijk vandaan van het Lentefeest. Deze linten gaven de zonnestralen aan omdat de dagen al langer werden.
Als laatste moet je dan heel goed nadenken aan wie je hem geven gaat, zodat je zeker weet dat deze mensen er heel veel plezier aan hebben.