15.35: Spoor 1 – Film van Tim Oliehoek

Zaterdagavond 19 april kunnen we weer eens naar een product van Tim Oliehoek gaan kijken. De film is, een in opdracht door BNN gemaakte speelfilm en wordt uitgezonden op Nederland 3 om 20.30 uur en duur 5 kwartier.Hierbij in het kort waar de film over gaat. De film is geïnspireerd op een krantenbericht over een ongeluk bij een metrohalte in AmsterdamWest. Een vijftienjarig Marokaans meisje kwam onder de sneltrein en overleed later in het ziekenhuis. De toedracht – tragisch ongeluk of rascistische moord? – is nooit opgehelderd. In de film krijgt Benjamin, een medescholier van het slachtoffer, een ‘te gekke kans’. Hij mag een reportage maken voor de lokale nieuwszender. Benjamin laat er geen gras over groeien. ‘Is je zzzzus een moordenaar?’ vraagt hij een Marokaans meisje voor zijn camera. Hij gaat op zoek naar de waarheid, gewapend met in knopen verborgen camera’s en een enorme richtmicrofoon. Alle acteurs zijn veelal nietprofessioneel en zijn vrijgelaten in hun teksten zodat het geheel losjes overkomt.
Zelf heb ik de film ook nog niet gezien, dus kan er verder ook niet veel over schrijven. Ik zou zeggen, kijkt u zelf en wenst u daarbij veel kijkplezier! Marga Stijnman