Blaasbalgen kampioen

Blaasbalgen weer kampioen in IJsselstein

Na het succes van vorig jaar bij het festival in IJsselstein gingen De Blaasbalgen zaterdag op weg om hun titel te verdedigen. Eerst nog even langs RadioM Utrecht om in het programma van Meta de Vries een promotiepraatje te houden voor de IJsselsteinse dweildag en daarna kon het echte werk beginnen. Omdat De Blaasbalgen ook vorig jaar met de titel naar huis waren gegaan mochten zij het festival openen en de oude wedstrijdset werd weer eens uit de kast gehaald. Hierna begaven de 35 kapellen uit het hele land zich naar de binnenstad van IJsselstein om zich daar voor te bereiden voor de eerste optredens.
De eerste set van De Blaasbalgen ging niet helemaal vlekkeloos, de zenuwen speelde toch parten want er was hard en veel gerepeteerd op de nieuwe set die De Blaasbalgen tijdens de wedstrijden ten gehore brengen dit jaar. Muzikaal gezien een stuk moeilijker als de voorgaande jaren. De kop was er nu af en bij het tweede optreden ging alles stukken beter en ook de vele Gaanders uit Stompwijk, die toch wel tot vaste supporters gerekend mogen worden, kwamen helemaal los. Zo moest het klinken!
Op naar het laatste podium. Ook hier stonden weer veel mensen te genieten van de muziek, gezelligheid en het mooie weer. Deze set ging ook weer erg goed en dat beloofde dus wat. Omdat er veel goeie kapellen aanwezig waren, waren De Blaasbalgen al blij met een finaleplaats. De nummers 1 tot en met 3 werden in alfabetische volgorde genoemd…..
Ja, De Blaasbalgen mochten door naar de laatste drie. In deze finale zaten verder nog de AAband uit Alblasserdam en de Hofbende uit Venray. De Blaasbalgen moesten als tweede kapel op en het grote plein van IJsselstein stond helemaal vol met feestende mensen. Dit was dus het moment van de dag om te laten zien wat we konden. Omdat het zo vol was op het plein hadden De Blaasbalgen wat weinig ruimte maar de set verliep goed en het publiek genoot zichtbaar. Nadat alle drie de finalisten waren geweest was het wachten geblazen tot de juryuitslag bekend werd gemaakt. Eerst kwam de gezelligheidsprijs, een fust bier, gewonnen door…. De Blaasbalgen! Dat is natuurlijk altijd lekker. Toen kwam het grote moment van de dag op de derde plaats was geëindigd, de AAband. Tweede was De Hofbende, dus De Blaasbalgen waren voor de tweede keer op rij eerste geworden! Iedereen ging natuurlijk helemaal uit hun dak en gingen zich klaarmaken voor de toegift die je als winnaar natuurlijk moet geven. Nog eenmaal werd de oude set ten gehore gebracht en hierna werd, na nog enkele korte nummers in de binnenstad en bij het theater, de terugreis ingezet. Dat belooft nog wat voor de drie andere festivals die De Blaasbalgen nog gaan meedoen dit jaar!
Op 8 juni zullen De Blaasbalgen meedoen aan het grootste festival van ons land. In Bemmel strijden dan ruim 85 kapellen uit binnen en buitenland om de titel van Nederlands kampioen. Heeft u zin en tijd om te komen kijken? Het is een aanrader!
Kijk voor een verslag van deze IJsselsteinse dweildag eens op www.deblaasbalgen.nl. Hier zijn ook vele foto’s te vinden.