Voorleesdag

Deze week wordt voor de 10e keer de nationale voorleesdag gevierd. Deze dag staat helemaal in het teken van lezen. Op honderden peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en basisscholen lezen speciale voorleesgasten kinderen voor. Voorlezen is leuk en leerzaam. Het bevordert het leesplezier en de leesbereidheid met speciale aandacht voor voorlezen. Het project biedt een actieve en creatieve manier om verhalen met elkaar te delen, verrijkt de woordenschat en prikkelt de fantasie. Voorlezen is niet alleen leuk maar ook belangrijk.

Deze week worden bij Peuterspeelzaal ’t Peuterparadijs twee voorleesochtenden georganiseerd. De speciale voorleesgasten waren op maandag Eline, Joep, Jesper, Victor, Niels, Luuc, Manouk en Shelley van groep 7 van de Maerten v.d. Veldeschool. De juf had een flink aantal boeken uit de bibliotheek gehaald waar de voorlezers uit mochten kiezen. Ze kwamen met en flinke bak vol met boeken de peuterspeelzaal binnen. Een aantal van hen heeft vroeger ook gespeeld in de peuterspeelzaal, dus dat was voor hen extra leuk. Elke voorleesgast kreeg een of twee kinderen mee en er werd een plekje in de zaal gezocht. Bijvoorbeeld onder de grote tafel, in de tent, een hoekje bij het raam of lekker aan tafel.

Het thema dit jaar is ‘Avontuur’. Voor peuters is het al gauw spannend. Jesper las bijvoorbeeld ‘Rupsje nooit genoeg voor’ waar een rupsje zich door het boek heen weet te eten en uiteindelijk verandert in een prachtige vlinder. Hoe klein de kinderen ook zijn, ze waren vol aandacht, mede doordat ze er door vragen bij betrokken raakten. Ook het voelboek van Eline had veel aandacht.
Het was al heel avontuurlijk als zulke grote kinderen komen voorlezen. Het is duidelijk dat de Stichting Kindercentra Leidschendam hier achter staat door een dergelijk initiatief te ondersteunen en vorm te geven. Er wordt zelfs binnenkort een boekje uitgegeven, Sklapidoe, de oude boom, dat is samengesteld door verschillende leidsters en gelijk een estafette, heeft ieder een hoofdstuk voor hun rekening genomen. Pak een boek uit de kast of bibliotheek en geniet van die prachtige dikke, mooi geïllustreerde boeken en lees!

Petra