VIERDE KLASSE LONKT NADRUKKELIJK VOOR STOMPWIJK 92

STOMPWIJK Stompwijk ’92 staat op de drempel van de vierde klasse. Het elftal versloeg SV Duindorp in de eerste nacompetitiewedstrijd verdiend met 3=2 en is nog een punt verwijderd van promotie. De Stompwijkers hebben komende zondag tegen GOL Sport voldoende aan een gelijkspel voor de felbegeerde vierde klasse. (Door Hans Beukema)

Afgelopen zondag stond de eerste van de twee nacompetitieduels voor Stompwijk ’92 op het spel. SV Duindorp en GOL Sport speelden op 18 mei al gelijk tegen elkaar, waardoor de Stompwijkers precies wisten waar ze aan toe waren. Bij een zege op SV Duindorp zou het elftal in een riante positie komen. Een nederlaag tegen de Hagenaars daarentegen betekende direct het einde van de nacompetitie. De Stompwijkers beseften erg goed dat dit de wedstrijd van de waarheid was. Het elftal begon zeer geconcentreerd aan het duel en gaf SV Duindorp nauwelijks ruimte om te voetballen. Vierde doelman Michael v. d. Nouweland werd daardoor nauwelijks op de proef gesteld, maar datzelfde gold ook voor keeper Harteveld. In de 19e minuut kreeg de Haagse goalie wel een treffer om de oren na een pupillenfout van Bas Boelhouwer. De verdediger speelde de bal te zacht terug op zijn keeper. Toby van Marwijk reageerde heel alert op die fout en schoof de bal koelbloedig in de verre hoek. De 1=0 gaf Stompwijk ’92 duidelijk vleugels, want amper vier minuten na deze plotselinge treffer sloeg Toby van Marwijk weer toe. Hij ontdeed zich handig van twee Hagenaars en bekroonde zijn goede actie daarop met een schitterende treffer. De aanvaller schoot de bal van twintig meter afstand via de onderkant van de lat akelig precies in het doel. SV Duindorp had in die fase totaal geen antwoord op het snelle combinatiespel van de Stompwijkers. Alles lukte bij de thuisploeg die het geluk ook nog eens aan haar zijde had. De 32e minuut was daarvan wel het meest tastbare bewijs. SV Duindorp had op 2=1 moeten komen, maar het doelpunt viel echter aan de ander kant. Niet Danny Pronk (vrije trap op de lat) maar Jos Olijhoek werd in die minuut het feestvarken. De aanvoerder kon simpel raak koppen, omdat doelman Harteveld een hoekschop van Toby van Marwijk niet goed beoordeelde.
Na de 3=0 was het echter gedaan met de Stompwijkse galavoorstelling. Het elftal liet de teugels wat vieren, waardoor SV Duindorp langzaamaan weer in de wedstrijd kon komen. Voor rust had de thuisploeg nog weinig te duchten van de Hagenaars maar na de pauze veranderde dat snel. De trainer wisselde drie spelers en gooide zijn elftal helemaal om. Zo ging SV Duindorp met een middenvelder extra spelen. Deze strijdwijze leverde in de 58e minuut zowaar een treffer op door middenvelder Taal. De middenvelder kreeg alle tijd en ruimte kreeg van het centrale verdedigingsduo om een hoek uit te kiezen. Twee minuten bracht Michael Klein de spanning helemaal terug in de wedstrijd. De aanvaller schoot de bal na een onterecht gegeven vrije trap via een Stompwijks been van grote afstand in het doel. SV Duindorp geloofde helemaal weer in een goed resultaat en schakelde nog een tandje bij. De Stompwijkers waren de weg even kwijt maar de ploeg herpakte zich snel. Trainer Luiten bracht kort na elkaar Erwin Oudshoorn, Jorrian Hendriks en zijn neef Jeroen Ramekers binnen de lijnen en wijzigde zijn team op enkele plaatsen. Stompwijk ’92 kwam daardoor weer beter in de wedstrijd en kreeg in de 69e minuut zelfs een dot van een kans op de 4=2. Doelman Harteveld en de paal stonden succes voor invaller Oudshoorn echter in de weg.
Twee minuten na deze kopbal liepen de Hagenaars wel averij op. De warrig fluitende scheidsrechter gaf Cees Taal een onterechte tweede gele kaart, waardoor SV Duindorp met tien man verder moest. De arbiter floot veelvuldig voor overtredingen die niemand kon waarnemen en liet in andere gevallen doorspelen. Zo haalde Michael Baak ondanks natrappen richting Erwin Oudshoorn gewoon het einde van de wedstrijd. De arbitrale missers waren niet van invloed op het doelpuntenverloop. Stompwijk ’92 kreeg in de 86e minuut nog wel vier opgelegde kansen op de 4=2, maar doelman Harteveld en een verdediger op de doellijn weigerden te capituleren. Ondanks deze gemiste mogelijkheden was trainer Luiten na afloop erg tevreden met de 3=2 zege van zijn elftal. De trainer had op voorhand wel voor dit resultaat getekend. Hij was vooral te spreken over het vertoonde combinatiespel van zijn elftal in het eerste half uur. De Stompwijkers hadden volgens hem in het eerste kwartier na rust geen antwoord op de omzettingen bij SV Duindorp. Daardoor kon de tegenstander de spanning weer terugbrengen. De Hagenaars zijn door deze nederlaag uitgeschakeld voor promotie. Stompwijk ’92 en GOL Sport maken op 1 juni uit, welke ploeg met Quintus mee promoveert naar de vierde klasse. De Stompwijkers hebben in Leiden aan een gelijkspel voldoende. GOL Sport daarentegen moet winnen om na de zomer voor het eerst in de geschiedenis in de vierde klasse uit te mogen komen. Uitgerekend op die dag vindt ook de jaarlijkse familiedag in Stompwijk plaats. Bij een gelijkspel of meer zal er ’s avonds ongetwijfeld veel bier getapt worden in het sportgekke dorp.