HOOFDPRIJS IN HOL VAN DE LEEUW

STOMPWIJK De missie is volbracht. Stompwijk ’92 is na een jaar weer terug gepromoveerd naar de vierde klasse. Een 4 = 1 uitzege tegen directe concurrent GOL Sport was daarvoor ruim voldoende. Willem Luiten verlaat Stompwijk daarmee na twee seizoenen met een hoofdprijs. Handhaving in de vierde klasse voor komende seizoen is de hoofddoelstelling en dat moet volgens de vertrekkende trainer zeker mogelijk zijn. Opvolger Ron de Roode gaat dus een spannende uitdaging aan.
door Hans Beukema
Na de thuiszege tegen SV Duindorp had Stompwijk ’92 aan een gelijkspel tegen GOL Sport voldoende voor promotie. De vereniging had speciaal daarvoor de familiedag naar 1 juni opgeschoven om er echt een groot feest van te maken. Ook de tegenstander had een heel scenario bedacht. Zo werden het elftal van de overwegend uit Turkse voetballers bestaande vereniging tijdens de warmingup en de wedstrijd begeleid met blaasmuziek en trommelgeroffel uit Anatolië. Bovendien staken diverse mensen van GOL Sport vuurwerk af, terwijl de spelers van GOL Sport en Stompwijk ’92 het veld betraden. Alleen de buikdanseressen ontbraken. Er hing dus echt een oriëntaals sfeertje aan de Boshuizerkade. Het inspireerde GOL Sport duidelijk tot grootse daden, want dat elftal schoot furieus uit de startblokken. De Leidenaren kozen direct de aanval en ging elk duel met succes vol overgave aan. Stompwijk ’92 was daardoor duidelijk onder de indruk en kreeg moment de tijd voor het eigen geliefde combinatievoetbal. In tegenstelling tot andere wedstrijden hanteerde het elftal veelvuldig de lange bal en werden de vleugels te weinig benut.

Ondanks het Turkse overwicht was de eerste serieuze kans van de wedstrijd wel voor Stompwijk ’92. Kevin van Hoogdalem was dichtbij een treffer na een splijtende pass van Toby van Marwijk. Zijn inzet werd echter gekeerd door doelman Labmaret die de hoek goed verkleinde. Nog in dezelfde minuut kreeg GOL Sport ook een uitgelezen kans op de 1=0, omdat de defensie niet goed reageerde op een uittrap van de keeper. Rob de Jong voorkwam erger door de bal van de lijn af te koppen. De Leidenaren domineerden de eerste helft volledig en waren diverse malen gevaarlijk dicht bij een treffer. De beste kans daarvoor kwam in de 27e minuut via Rajini. Doelman Ronald Oudshoorn kreeg een geweldig pegel van Aydin Narin niet goed onder controle, waardoor Rajini de bal voor het intikken had. De spits faalde echter hopeloos door de bal voor een leeg doel naast te schieten. In de 37e minuut kreeg GOL Sport via een goal van Aydin Yutkulu wel loon naar werken. De Leidenaren profiteerden optimaal van balverlies van Kevin van Hoogdalem op het middenveld door de overtalsituatie goed uit te spelen. Meer doelpunten voor GOL Sport hingen in de lucht, maar die werden niet gescoord. Sterker nog, Tim van Rijn bracht Stompwijk ‘92 in de 43e minuut met een gave kopbal plotseling op 1=1. Deze tussenstand was weer voldoende voor de Stompwijkers voor promotie. Toch ontsnapte het elftal twee minuten later wel weer aan een nieuwe achterstand. Haider Bayrak krulde de bal uit een vrije trap à la Van Hooijdonck over de muur, maar hij trof de vuisten van de doelman en de bovenkant van de lat.

Stompwijk ’92 overleefde de eerste helft dus met het nodige kunst en vliegwerk, maar na de pauze stond er een veel beter elftal binnen de lijnen. Zo kreeg het team het middenveld steeds meer in handen. GOL Sport ging zich steeds meer ergeren aan de ongunstige stand en de vele gemiste kansen, wat duidelijk tegen het elftal ging werken. Zo stuurde de scheidsrechter Rajini na spelbederf uit het veld. Enkele minuten na deze rode kaart leek het pleit helemaal beslecht, toen Kevin van Hoogdalem de Stompwijkers met een droge schuiver op 2=1 bracht. Het elftal voetbalde na rust soeverein en was zelfs niet onder de indruk door de rode kaart voor Martijn Droog. Ook hij werd wegens het wegtrappen van de bal naar de kleedkamer gestuurd. In de 73e minuut besliste invaller Erwin Oudshoorn het harde maar faire duel definitief. GOL Sport drong nog wel aan, maar de pijp was helemaal leeg. Stompwijk ’92 kreeg vele kansen op de 4=1, maar het elftal moest daarvoor wachten tot ver in de blessuretijd. Toen zorgde Toby van Marwijk met een fraaie lob over de uitgelopen keeper voor een helemaal geslaagde promotie. Na afloop vierden de spelers uitgebreid feest op het veld en later in Stompwijk.

Door deze zege is Stompwijk ’92 na een jaar weer terug in de vierde klasse. Volgens de trainer is de promotie meer dan verdiend, omdat alleen Quintus echt beter was. Toch leek het daar in de eerste helft van het seizoen allerminst op. Het elftal haalde slechts 15 punten uit 11 wedstrijden. Volgens Willem Luiten kwam dat onder andere door een bewust doorgevoerde verjonging gekozen, waardoor de ploeg vaak een voorsprong weggaf. Tijdens de winterstop voerde hij dan ook enkele pittige gesprekken met zijn spelersgroep en dat deed het elftal duidelijk goed. Vanaf begin maart haalden de Stompwijkers maar liefst 30 punten uit 13 duels, wat voldoende was voor nacompetitie.

Volgens Luiten was de 4=2 uitzege tegen directe concurrent Forum Sport het sleutelduel in de competitie. Ondanks de uitstekende reeks vond de trainer zijn elftal alleen bij vlagen goed voetballen. Desondanks ziet Luiten voldoende perspectief in de vierde klasse, omdat de ploeg daar in tegenstelling tot 2 jaar geleden beter op voorbereid is. Toen kreeg Stompwijk ’92 de promotie van de KNVB in de schoot geworpen, terwijl de spelers het nu helemaal zelf hebben afgedwongen. De trainer is er zelf volgend jaar niet meer bij vanwege zijn zware baan. Ook verzorger Hans van Rijn, grensrechter Marco Olijhoek, keeperstrainer Paul van der Sande en de spelers Jos Olijhoek, Peter Schrader en Jeroen Ramekers zullen de club gaan verlaten. Wouter van Santen daarentegen keert na een jaar UVS weer terug op het oude nest. Stompwijk ’92 gaat een zwaar seizoen tegemoet, maar het elftal is onder oudprofvoetballer Ron de Roode zeker niet gradatiekandidaat no. 1 in de vierde klasse.