* Wat of wie is Ubu?

Ubu is een figuur dat ontsproot uit de brein van de Franse auteur Alfred Jarry (1873 – 1907).Meer dan honderd jaar geleden, hij was toen 15 jaar oud, schreef hij een parodie op zijn scheikundeleraar, een klein, dik en angstig mannetje op zoek naar macht. Alfred Jarry wilde het stuk op school opvoeren maar dat mocht niet van de schoolleiding. Wellicht vonden zij het stuk een tikkeltje platvloers.
Jarry liet de moed niet zakken en bleef aan het stuk werken. Jaren later was Ubu uitgegroeid tot een echte theatertekst: ‘Ubu Roi’. Anarchistisch, revolutionair en fantasierijk. Het werd uiteindelijk een stuk over een dikke, vraatzuchtige, kleinburgerlijke man die door moord en geweld aan de macht komt. Ubu gaat meedogenloos tekeer alleen maar voor een stuk leverworst.
Op 10 september 1896 wordt Ubu Roi voor het eerst opgevoerd in het theater. Het publiek reageert geschokt; het stuk hangt aaneen van gevloek en gruweldaden.
Het werk van Alfred Jarry is achteraf gezien van grote invloed geweest. Ubu Roi wordt vaak gezien als het eerste absurdistische toneelstuk. Ubu Roi wordt nog regelmatig in allerlei versies over de hele wereld opgevoerd.
Leidschendam Voorburg heeft zijn eigen Ubu: ‘Het beeld Ubu is op 15 november 2003 door burgemeester M.A.P. van Haersma Buma en Jan Snoeck officieel onthuld. Ubu weegt 3.000 kilo, is twee meter hoog en heeft een spanbreedte van twee meter. Ubu staat naast de nieuwe brandweerkazerne in Voorburg.’
De gemeente heeft ook kleine Ubutjes. Die worden als onderscheidingsteken uitgereikt aan personen die zich gedurende langere tijd op enigerlei wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap.
Bovenstaande informatie komt van verscheidene websites.
Thea Ambagtsheer