EK Shorttrack in Zoetermeer 16 t/m 18 januari

Komend weekeinde wordt in Zoetermeer het EK shorttrack gereden op de PWA Silverdome in Zoetermeer. Onze dorpsgenoot Cees Juffermans doet hier aan mee en dus is dit een unieke gelegenheid om hem tegen de Europese toppers in actie te zien en aan te moedigen. In 2002 beleefde Cees het voorlopige hoogtepunt in zijn carrière door bij de Olympische Spelen in Salt Lake City 8e te worden op de 1500 meter. Velen zaten toen midden in de nacht voor de buis om zijn prestaties te volgen. Ook werd Orion toen tijdelijk omgedoopt tot Cees Café waar alle wedstrijden live werden bekeken door vele fans.

Het afgelopen jaar heeft het voor Cees niet echt meegezeten. Het was een rommelig jaar met eerst noodzakelijke operaties aan schouder en enkel, waarvan vooral de enkel moeizaam genas. Daarna werd ook de ondersteuning door de KNSB nog eens geminimaliseerd en de kernploeg opgeheven. Een stap terug naar trainingen met het gewest zag hij niet zitten. Hij legde contacten met de Franse shorttrack ploeg en kon na veel gesprekken regelen dat hij met hen mee kon gaan trainen. In oktober kreeg Cees weer last van een chronische keelontsteking en bleek dat een operatie aan de keelamandelen nodig was. De opeenvolging van die operaties bete kende wel een aanslag op het lichaam van Cees. Sinds de laatste operatie is hij nu weer 2 maanden in training en lijkt hij aardig te herstellen. Nu is hij weer op de goede weg om nog wat van zijn seizoen te maken. In december plaatste Cees zich bij de kwalificatiewedstrijden immers als eerste voor het EK. De trainingen met de Franse ploeg hebben dus duidelijk hun vruchten afgeworpen. Daarna is hij zich met de complete Nederlandse ploeg gaan voorbereiden op het EK. Eerst een week op trainingskamp in het Duitse Oberstdorf. Daar hadden ze lekker snel ijs, zodat goed op snelle rondetijden getraind kon worden. De laatste 2 weken trainen ze weer in Zoetermeer en zetten ze de laatste puntjes op de i .

Hoe zijn nu de kansen van Cees op het EK? Zelf zegt hij er veel zin in te hebben en er alles aan te willen doen om goed te presteren. Weliswaar heeft hij zich door de vele blessures in de aanloop naar dit seizoen nog weinig kunnen meten met de concurrentie, maar de laatste trainingen gaan lekker en de druk om goed te pres teren is niet hoog. Hij zal het toernooi onbevangen ingaan en blij zijn met een finaleplaats op een van de afstanden. Maar hij heeft tot nu altijd goed gepresteerd op het EK, dus je weet nooit hoe het kan lopen.
Wij hopen natuurlijk allemaal dat hij hoge ogen gaat gooien. Normaal gesproken hoort Cees gewoon bij de Europese top, hij werd in 2001 niet voor niks 2e op het EK in Den Haag. We gaan hem dus met z’n allen 3 dagen aanmoedigen om dat ook waar te maken. We rekenen erop dat de tribunes goed bezet zijn met vele Stompwijkse fans! Een mooi en spectaculair toernooi wordt het zeker.

Uiteraard rijden ook de dames dit weekeinde het EK. Daar worden bij de indiv duele nummers nog geen medailles verwacht, maar bij de koppelkoers gaan ze wel voor een podiumplaats.

Wil je Cees van tevoren alvast digitaal aanmoedigen dan kan dat in het gastenboek op zijn website www.ceesjuffermans.nl. Momenteel zijn we bezig om de site van Cees weer actueel te maken. We zullen ook weer proberen iedereen daar op de hoogte te houden van het laatste nieuws en ook Cees heeft zich voorgenomen er te berichten van zijn belevenissen.

PWA Silverdome is de nieuwe ijsbaan bij het Van Tuyllpark (van der Hagenstraat 20) in Zoetermeer. Het EK wordt daar gereden op vrijdag, zaterdag en zondag. Iedere dag rijden de dames en de heren een afstand (resp. 1500, 500 en 1000m) en een ronde van de koppelkoers (resp. voorronde, halve finale, finale). Daarnaast rijdt de top van het klassement op zondag de 3000 meter. Op vrijdag begint de wedstrijd om 13.00uur. Op zaterdag en zondag is de start om 12.00 uur. Kom niet te laat, want dan heb je al veel gemist!
De toegang is €7,50 per dag, of €15 voor een 3 dagenkaart. Kinderen onder de 12 kunnen onder begeleiding van een volwassene gratis naar binnen.

Arno van Rijn